Verbouw zelf groente en fruit - zonder tuin

Nederland Eten & drinken , Natuur & landbouw , Wonen & leven

Over dit project

Stadslandbouw is hot. Moestuinen zijn überhip. Tuincentra krijgen de eetbare plantjes niet aangesleept en liggen vol met ‘vierkante meter moestuinbakken’. Wil jij ook graag je eigen voedsel verbouwen, maar heb je weinig ruimte? Er zijn veel creatieve en effectieve manieren om toch aan de slag te kunnen – buiten én binnen.

Team

Hansje Huson

Contactpersoon E-mail Hansje

Wie doen er mee?

286 nudgers

5 organisaties

En het is de moeite waard: het verbouwen van je eigen groente is leuk, leerzaam, gezond en vooral ook enorm ontspannend. Tijdens het koken even je eigen krop sla van het balkon halen – dat geeft echt een kick!

Wat kun je verbouwen?

Je kunt verrassend veel groenten en fruit in potten en bakken kweken. Kruiden, de meeste bladgroenten en veel kleinfruit lenen zich prima voor zo'n kleinschalige teelt. Maar ook bonen, erwten, uien, wortels, bieten, pompoenen, courgettes en aardappelen kun je op deze manier verbouwen. En natuurlijk alle 'kasgroente' zoals tomaten, paprika, komkommer, pepers of aubergine. We geven je de 10 meest geschikte groenten en de mooiste groenten om in potten te kweken. Zelfs in de winter kun je nog uit eigen potten oogsten.

Mark geeft enorm veel informatie op zijn site Vertical Veg. En ook het verhaal over de tuin van Connie laat zien wat er allemaal kan.

Is het veel werk?

Een eigen moestuin - dat is synoniem met vele uren spitten en onkruid wieden. Wat dat betreft is kleinschalig groente verbouwen erg handig: het kan niet dichterbij huis en is relatief weinig werk. Het moeilijkste bij kweken in potten is het voorkomen van uitdroging. Bij warm weer moet je soms wel meerdere keren per dag water geven. Met wat emmers maak je eenvoudig zelf-irrigerende potten. Dat is de moeite waard!

Voor elke plek wat wils

Je kunt echt óveral aan de slag: in je vensterbank, voor je raam, op je balkon, tegen schuttingen en muren of op je dak. Je kunt kant-en-klare systemen kopen. Maar er zijn ook meer dan genoeg doe-het-zelf mogelijkheden. In de beste volkstuintraditie is het immers extra duurzaam én leuk om zelf met (afval-)materiaal te gaan knutselen en klussen.

Op je aanrecht

Kiemen kun je gewoon in een pot op je aanrecht kweken. Je kunt heel veel zaden laten ontkiemen en spruiten, ook in de winter. Voor de enthousiaste aanrecht-agrariërs ontwikkelden de mannen van RotterZwam een GrowKit om oesterzwammen op je eigen koffiedik te kweken.

In je vensterbank

Een vensterbank die dagelijks een paar uur zon krijgt, is een uitekende plek om zaadjes te laten ontkiemen. Maar veel jonkies kun je er ook prima laten staan tot de oogst. Denk aan allerlei kruiden en ‘kasgroenten’ zoals aardbeien, tomaten, paprika-, aubergine- of peperplantjes. En ook veel bladgroenten gedijen goed op je vensterbank: snijbiet en verschillende soorten sla. Wist je trouwens dat je ook veel restjes weer opnieuw kunt laten uitlopen?

Voor je raam

Is je vensterbank vol, dan kun je ook in de hoogte uitbreiden en een heuse raamtuin starten. Er zijn verschillende kant-en-klare systemen te koop die je plantjes automatisch van water voorzien, maar met wat touw, lege frisdrankflessen, plastic bakjes of zelfs zakjes kun je ook al prima resultaten bereiken. Op de site www.raamtuin.nl vind je allerlei voorbeelden en tips. En wat dacht je van deze ruimtebesparende verticale uien?

Verticaal tuinieren

Zowel binnen als buiten kun je verticaal tuinieren. Door muren en schuttingen optimaal te benutten, kun je je opbrengst flink vergroten. Door klimplanten neer te zetten of plantenbakken op te hangen ga je al de hoogte in. Maar er is meer mogelijk! Wat dacht je van groenten in een rek van frisdrankflessen, een pallet, een schoenenrek of een speciale constructie tegen je gevel? Inspiratie en veel praktische informatie vind je verder bij LowTechMagazine en VerticalVeg.

Emmers, zakken, vaten en zuilen

Koop speciale groeizakken of groeitassen - of gebruik gewoon wat stevige boodschappentassen van de supermarkt en keer die binnenstebuiten. Kleinere groenten kun je ook gewoon rechtstreeks in een zak met potgrond zetten: maak gaten in de zak en plaats daar je groenten of fruit in. Je kunt ook de hoogte in met zuilen van pvc-buis en grote vaten, zoals bijvoorbeeld de Balkonton. Sommige mensen gaan nog een stapje verder en hangen de planten op hun kop. In tuincentra vind je speciale systemen om tomaten, pepers, aardbeien en paprika’s ondersteboven te laten groeien. Ook voor dit systeem vonden we een goedkoop doe-het-zelf alternatief van plastic flessen en jerrycans. Wim laat zien hoe je simpel een bonenkegel maakt.

Vierkante Meter Moestuin

Heb je een tuin, dan is de inmiddels alom bekende Makkelijke Moestuin een simpele eerste stap. Nudger Ray Meur maakte een verslag van de aanleg van zijn vierkante meter tuin. En misschien groeit je achtertuin uiteindelijk wel uit tot een eetbare bostuin.

Daktuin

Heb je geen tuin, maar wel een (stevig) plat dak? Overweeg dan eens om een daktuin te starten. Volgens @dakboerin Annelies Kuiper is er in Nederland 345 miljoen vierkante meter plat dak beschikbaar en is een aanzienlijk deel daarvan geschikt voor de aanleg van een moestuin. Ter inspiratie een voorbeeld uit New York.

Stadslandbouw, buurtmoestuin of guerilla gardening?

Als je het groter aan wilt pakken, kun je samen met buurtgenoten een buurtmoestuin opzetten, op een braakliggend terrein of op het dak van een kantoor. We verzamelden tips en draaiboeken voor je!. Steeds meer Nederlandse gemeenten doen mee aan initiatieven voor voedselproductie in de stad en de stadsrandzone. Het Engelse stadje Todmorden is een fantastisch voorbeeld met hun project Incredible Edible. Guerilla gardeners zetten leegstaande en braakliggende grond vol met 'illegale' beplanting. 

Veel plezier met doe-het-zelven en tuinieren! En vergeet niet: het leven van een tuinder gaat niet over rozen.. Mislukkingen horen erbij!
 

Bronnen: Permacultuur Nederland.


Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie. En als je meedoet (of al eerder meedeed), horen we graag je ervaringen!

 

Richard van Dorp 10 februari 2015

Eind februari ga ik weer beginnen met het telen van eigen groenten en aardappelen op mijn balkon, neem eens een kijkje op mijn website die ik speciaal heb gemaakt voor mensen met een balkon. https://eetbaarbalkon.wordpress.com/


Bijdragen door Vrienden van Nudge

 • Balkonton

  Balkonton maakt met de workshops 'Maak je eigen Balkonton' het tuinieren in de hoogte voor iedereen bereikbaar; laagdrempelig en succes verzekerd!

 • De Daktuin

  De Daktuin is een stadstuin en terras op de parkeergarage van de Utrechtse Universiteitsbibliotheek.

 • UrbanFarmers

  UrbanFarmers helpt je met zaden en goede begeleiding - speciaal voor mensen die niet veel ruimte hebben, maar wel graag een eigen moestuintje willen.

 • greenSand

  greenSand is producent van potgrond, tuinaarde en zand met het mineraal olivijn. Gemalen olivijn bindt CO2, gaat verzuring van de grond tegen en levert belangrijke voedingstoffen.

 • Rooflife

  Rooflife ontwikkelt dakakkers, daktuinen, grasheuveldaken en zonnedaken - vele variëteiten zijn mogelijk.