Verbouw zelf groente en fruit - zonder tuin

Nederland Eten & drinken , Natuur & landbouw , Wonen & leven

Over dit project

Stadslandbouw is hot. Moestuinen zijn überhip. Tuincentra krijgen de eetbare plantjes niet aangesleept en liggen vol met ‘vierkante meter moestuinbakken’. Wil jij ook graag je eigen voedsel verbouwen, maar heb je weinig ruimte? Er zijn veel creatieve en effectieve manieren om toch aan de slag te kunnen – buiten én binnen.

Team

Hansje Huson

Contactpersoon E-mail Hansje

Wie doen er mee?

301 nudgers

5 organisaties

En het is de moeite waard: het verbouwen van je eigen groente is leuk, leerzaam, gezond en vooral ook enorm ontspannend. Tijdens het koken even je eigen krop sla van het balkon halen – dat geeft echt een kick!

Wat kun je verbouwen?

Je kunt verrassend veel groenten en fruit in potten en bakken kweken. Kruiden, de meeste bladgroenten en veel kleinfruit lenen zich prima voor zo'n kleinschalige teelt. Maar ook bonen, erwten, uien, wortels, bieten, pompoenen, courgettes en aardappelen kun je op deze manier verbouwen. En natuurlijk alle 'kasgroente' zoals tomaten, paprika, komkommer, pepers of aubergine. We geven je de mooiste groenten om in potten te kweken. Zelfs in de winter kun je nog uit eigen potten oogsten.

Mark geeft enorm veel informatie op zijn site Vertical Veg. En ook het verhaal over de tuin van Connie laat zien wat er allemaal kan.

Is het veel werk?

Een eigen moestuin - dat is synoniem met vele uren spitten en onkruid wieden. Wat dat betreft is kleinschalig groente verbouwen erg handig: het kan niet dichterbij huis en is relatief weinig werk. Het moeilijkste bij kweken in potten is het voorkomen van uitdroging. Bij warm weer moet je soms wel meerdere keren per dag water geven. Met wat emmers maak je eenvoudig verticale uien?

Verticaal tuinieren

Zowel binnen als buiten kun je verticaal tuinieren. Door muren en schuttingen optimaal te benutten, kun je je opbrengst flink vergroten. Door klimplanten neer te zetten of plantenbakken op te hangen ga je al de hoogte in. Maar er is meer mogelijk! Wat dacht je van groenten in een rek van frisdrankflessen, een Balkonton. Sommige mensen gaan nog een stapje verder en hangen de planten op hun kop. In tuincentra vind je speciale systemen om tomaten, pepers, aardbeien en paprika’s ondersteboven te laten groeien. Ook voor dit systeem vonden we een goedkoop doe-het-zelf alternatief van plastic flessen en jerrycans. Wim laat zien hoe je simpel een tips en draaiboeken voor je!. Steeds meer Nederlandse gemeenten doen mee aan initiatieven voor voedselproductie in de stad en de stadsrandzone. Het Engelse stadje Todmorden is een fantastisch voorbeeld met hun project Incredible Edible. Guerilla gardeners zetten leegstaande en braakliggende grond vol met 'illegale' beplanting. 

Veel plezier met doe-het-zelven en tuinieren! En vergeet niet: het leven van een tuinder gaat niet over rozen.. Mislukkingen horen erbij!
 

Bronnen: Permacultuur Nederland.


Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie. En als je meedoet (of al eerder meedeed), horen we graag je ervaringen!

 

Richard van Dorp 10 februari 2015

Eind februari ga ik weer beginnen met het telen van eigen groenten en aardappelen op mijn balkon, neem eens een kijkje op mijn website die ik speciaal heb gemaakt voor mensen met een balkon.

https://eetbaarbalkon.wordpress.com/

Mannie Krak 30 april 2015

Wij zijn met de buurt een buurtmoestuin begonnen.
Met toestemming en medewerking van de gemeente hebben we nu een groenstrook ter beschikking, waar we met zijn alle kunnen moestuinieren.
Gezellig, groen en sociaal.

Arco van den Berg 7 mei 2015

Ik ben dit jaar samen met een aantal buren een Urban Gardening project begonnen door moestuinen aan te leggen in de voortuinen. Super gezellig en er komen ook heel leuke en creatieve ideeën los. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kruidentuin aan de schutting of muur in een oude schoenenzak, zon stoffen opbergsysteem die je normaliter in de meterkast of kledingkast ophangt...


Bijdragen door Vrienden van Nudge

 • Balkonton

  Balkonton maakt met de workshops 'Maak je eigen Balkonton' het tuinieren in de hoogte voor iedereen bereikbaar; laagdrempelig en succes verzekerd!

 • De Daktuin

  De Daktuin is een stadstuin en terras op de parkeergarage van de Utrechtse Universiteitsbibliotheek.

 • UrbanFarmers

  UrbanFarmers helpt je met zaden en goede begeleiding - speciaal voor mensen die niet veel ruimte hebben, maar wel graag een eigen moestuintje willen.

 • greenSand

  greenSand is producent van potgrond, tuinaarde en zand met het mineraal olivijn. Gemalen olivijn bindt CO2, gaat verzuring van de grond tegen en levert belangrijke voedingstoffen.

 • Rooflife

  Rooflife ontwikkelt dakakkers, daktuinen, grasheuveldaken en zonnedaken - vele variëteiten zijn mogelijk.