Onze eerste nudge: zet het gas onder de pasta uit

Als je pasta aan de kook brengt, het deksel op de pan doet en het gas uitzet, dan wordt het ook gaar. Een simpele tip waarmee je telkens 7 minuten gas bespaart. Dit was onze allereerste nudge, en hij illustreert heel goed hoe nudges werken.


  • Door

    Team Nudge

    15 november 2010

Eén consument..

Toen Jan van Betten zijn omgeving vertelde over zijn plannen, reageerde zijn buurvrouw Judith: "Wist je dat pasta ook gaar wordt, als je het aan de kook brengt en dan het deksel op de pan doet en het gas uitzet? Ik begrijp niet waarom ze dat niet op de verpakking zetten."

7,3 miljoen huishoudens

Jan: "Daar werd ik meteen enthousiast van, want stel je voor dat alle 7,3 miljoen huishoudens zo hun pasta zouden koken, dan zou dat elke keer 7 minuten gas besparen. Het gas uitdraaien spaart natuurlijk je portemonnee en is goed voor het milieu, al is die winst beperkt. In ieder geval is het een eerste zetje in de richting van bewuster energieverbruik. En vele kleine zetjes maken samen een grote."

.. en de 'eierboer'

Voordat Jan contact had gezocht met een pastafabrikant om de verpakking aan te passen, vertelde hij zijn verhaal tijdens een meeting. Daar was ook de directeur van Rondeel eieren. Hij zag meteen de potentie en sloot zich aan. Inmiddels zijn ze samen op Albert Heijn afgestapt. Resultaat: de verpakking is aangepast en de tip staat er op. 

Pasta, rijst, eieren

Veel nudgers hebben thuis de proef op de som genomen - en inderdaad: het werkt. En niet alleen voor pasta, maar ook voor rijst en zelfs eieren. Al moet je die laatste voor de veiligheid wel minstens 2 minuten laten koken voordat je het vuur eronder uitdraait!

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 0