Gezocht: zuinige én lekkere douchekop

De helft van Nederland doucht zonder waterbesparende douchekop berichtten verschillende media vorige week:


  • Door

    Hansje Huson

    7 april 2011

"In Nederland zijn douche en bad de grootste verbruikers van water. Veertig procent van ons drinkwater gaat er aan op. Elk jaar verspillen we 600 miljoen douchebeurten, omdat slechts de helft van de Nederlanders een douchekop gebruikt die water bespaart. Dat concludeert voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal uit antwoorden op hun EnergieBespaarWijzer.nl."

"De goedkoopste spaardouchekop kost in een bouwmarkt ongeveer tien euro. Dit bedrag is in een gemiddeld huishouden al na drie maanden douchen terugverdiend door de besparing op water en gas. Eén keer douchen met een spaardouchekop scheelt anderhalve emmer water. In een gemiddeld huishouden bespaar je zo ruim 900 emmers water per jaar."

Het bericht raakt bij mij een gevoelige snaar. Ik heb namelijk ook nog geen waterbesparende douchekop.

Twee dagen later staar ik in de bouwmarkt naar zo'n 5 strekkende meter dozen met waterbesparende douchekoppen. Drie merken hebben ze in het assortiment, met samen iets van 27 verschillende modellen.

Direct slaat de keuzestress toe. "Een spaardouchekop laat minder water door, maar het douchegevoel is hetzelfde", juicht MilieuCentraal in het nieuwsbericht. "Er is geen verlies aan comfort."

Jammer genoeg komt er maar één herinnering boven: aan die ene kampeervakantie met slecht weer - zo'n situatie waarin een warme douche een extra dimensie krijgt. Helaas had de campingbaas niet alleen een muntjesapparaat, maar ook een waterbesparende douchekop gemonteerd. Bibberend stapte ik onder een miezerig, schuimend en krachteloos straaltje. En bibberend stapte ik er na vijf moeizame minuten weer onder vandaan.

Mijn duurzame drive delft het onderspit. Ik loop met lege handen weer naar buiten.

Beste mede-nudgers, wie geeft mij even een nudge? Ik wil graag duurzaam douchen. Maar ik hecht ook wel heel erg aan mijn douche-genot. Welke van die 27 douchekoppen moet ik kopen? Wie kan mij een zuinige douchekop aanbevelen, waaronder het ook nog eens gewoon heel lekker douchen is?

Schreeuw het van de daken!


Reacties 10

Supernudger 7 april 2011

Heb precies hetzelfde probleem, ben dus heel benieuwd naar tips!

Charles Smeets 7 april 2011

Hele goede vraag, voor mij ook zeer actueel. Zijn er vergelijkende onderzoeken verricht die verder gaan dan incidentele resultaten?
http://www.familie-kleinman.nl/energie/?p=1019 is enthousiast

En zijn er ook mooie waterbesparende douchekoppen?

Hansje Huson 8 april 2011

Een reactie van www.bespaarbazaar.nl via Twitter:

<em>@NudgeNL Zonet je blog over de besparende douchekop gelezen :-) Wij hebben drie goeie douchekoppen en veel recensies http://t.co/fVyvADQ
</em>
Vier sterren krijgt deze douchekop van de klanten, met ruim 40 recensies. Bespaarbazaar heeft m in de aanbieding gedaan. Ik heb m besteld en ga m testen.

Binnenkort post ik mijn ervaringen op de blog!

Supernudger 7 april 2014

Kijk eens op www.ecoshower.nl Al deze douchekoppen, van handdouche tot regendouche, zijn waterbesparend zonder aan comfort in te leveren. Zelf heb ik de grote Multi Eight en deze bevalt erg goed!

Dirk Gentenaar 5 april 2016

Kijk eens op www.sanitairkamer.nl/douche/. Hier kan je alles soorten douchekoppen vinden. Het zijn zuinige douchekoppen met behoorlijk veel comfort. Ik heb mijn douche hier ook vandaar en ik mag zeker niet klagen.

Bart van Beek 21 november 2016

Er zijn ontzettend veel sanitair winkels, maar ik ben zelf erg fan van https://www.online-sanitairkopen.nl/ omdat zij de laagste prijs garantie hebben en gratis levering aanbieden.