Vrachtschepen besparen brandstof met vlieger

Windenergie blijkt een prima optie om de scheepvaart te verduurzamen. Met de immense vliegers van het Duitse bedrijf SkySails is een vrachtschip aan het 'kitesurfen'. Met zo'n vlieger kunnen grote schepen fors op hun brandstof besparen.


  • Door

    Team Nudge

    12 april 2011

Vlieger efficiënter dan zeil

De vlieger wordt opgelaten tot enkele honderden meters boven het schip. Op die hoogtes is de wind veel krachtiger én stabieler dan op zeeniveau. Daardoor is de vlieger veel efficiënter dan een veel groter traditioneel zeil aan een mast. Terwijl de vlieger achtjes draait in de lucht, genereert hij 5 tot 25 keer zoveel trekkracht per m2. De totale kracht is ongeveer vergelijkbaar met een vliegtuigmotor. Voor vrachtschepen, die beladen zijn met hoog opgestapelde zeecontainers, heeft het systeem nog een essentieel voordeel: bij sterke wind gaat het schip niet overhellen, zoals bij zeilschepen gebeurt.

Flinke brandstofbesparing

Bij een goede windrichting bespaart een schip al vliegerend zo'n 10-35% op brandstof én op CO2-uitstoot. Onder optimale condities kan de besparing zelfs oplopen tot 50%. Hoeveel brandstof de boot bespaart, wisselt. Bij hoge golfslag is er meer weerstand en is de vlieger dus minder geschikt. Ook de windrichting maakt natuurlijk verschil. Slimme besturingssoftware analyseert de omstandigheden en zorgt er voor dat de vlieger automatisch wordt opgelaten, aangestuurd en weer binnengehaald.

Investering vertraagt brede toepassing

In 2007 werd het eerste commerciële containerschip met een SkySails-installatie in de vaart genomen. Sindsdien zijn nog enkele bestaande schepen er mee uitgerust. Ook een van de trawlers van de Katwijkse rederij Parlevliet & van der Plas vaart met het systeem. Om met het vliegersysteem te gaan varen, is een flinke investering nodig. Dat zorgt voor een flinke drempel naar een bredere toepassing van het systeem.

 

Offshore energie opwekken met vlieger

De kitesurf-technologie staat ook aan de basis van de Britse start-up Kite Power Solutions. Het bedrijf wil op volle zee windenergie opwekken. Kite Power Solutions werkt met twee vliegers die een generator op zeeniveau aandrijven. Terwijl de ene vlieger tot ongeveer 750 meter hoog vliegt en energie opwekt, dwarrelt de andere weer naar beneden. Bij voldoende wind wordt zo continu elektriciteit opgewekt, tot 3 megawatt per systeem.

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2