Geslaagde aftrap campagne Zonnekracht

Maandagavond 3 oktober verzamelden zich 49 Buurtburgemeesters in Utrecht voor de informatiebijeenkomst over campagne Zonnekracht. Kim doet verslag!


  • Door

    Team Nudge

    7 oktober 2011

Het was een van die ongewoon warme avonden, dus het koude water was meer in trek dan de koffie en rond half acht werd iedereen verzocht de zaal in college-opstelling in te gaan om te beginnen met de inspiratie. Het was allesbehalve een college; gelegenheid tot vragen was er altijd, de brainstormsessie van de Waarmakerij ging als een trein, en natuurlijk werd het niet te formeel. 

Met ambtsketen in de zaal

Tussen de buurtburgemeesters zat nog een burgemeester verscholen die daadwerkelijk zijn ambtsketen droeg: Bert Blase is de echte Burgemeester van Alblasserdam. Hij had er speciaal de Nederlandse regelgeving op nageslagen - het bleek dat men alleen bij héél bijzondere gelegenheden zijn ambtsketen in een andere gemeente mocht dragen. Bert verklaarde deze bijeenkomst tot bijzonder genoeg. Wij geven hem volledig gelijk.

Meer dan dertig zonnepanelen 

Vervolgens was het de beurt aan de oprichter van Nudge: Jan van Betten. Met de nieuwe Nudge-video liet hij in tweeënhalve minuut zien waar Nudge voor staat, wat we doen en waarom. Daarna volgde nog een toelichting van Jan, en het waarom van dit project. Daarbij werd ook gelijk ‘de schuldige’ aangewezen: dit project is geïnspireerd op Joost Brinkman. Joost vertelt ons dat er in Leidsche Rijn, zijn woonplaats, allemaal daken waren waar hij wel zonnepanelen op zou kunnen zien. Zelf heeft hij zijn buurt op de been gebracht, en nu worden daar meer dan dertig zonnepanelen gelegd. Dit kwam Nudge ter ore, en hier zagen we een landelijk project in. Als Joost het kan, kunnen wij het ook!

Vruchtbare brainstormsessie 

Veel projecten beginnen met goede ideeën en samen kunnen we meer dan alleen. Na een inspirerende speech van Juul Martin kwam de grote brainstormsessie. ‘Durf te vragen’ werd ons verteld, ‘daar kan je zoveel mee bereiken.’ Hij illustreerde het met tal van voorbeelden. Daarna kwam de vraag. 'Hoe organiseer ik een goede bijeenkomst in mijn buurt?' Iedereen kreeg een pen en een stapeltje post-its, en elk idee wat in je op komt is goed. ‘Geen gemaar!’ Elk idee werd door de microfoon opgelezen, en opgehangen op een whiteboard. Dat whiteboard hing in no time vol met ideeën: het was een geslaagde brainstorm sessie!

Op je eigen manier

Na de pauze was het tijd voor concrete informatie. Ten eerste: hoe kan Nudge ondersteunen bij dit project? En ten tweede een korte technische uitleg over zonnepanelen. Nudge kan ondersteunen door de toolbox, het contact met Nudge-leden bij jou in de buurt en door deals met leveranciers te sluiten waarvan je gebruik mág maken. Dit is belangrijk, en zal dat blijven: het mág. Het hoeft niet. Alles mag helemaal op ieders eigen manier - we bieden slechts hulp aan. Berend van ZonIQ gaf technische uitleg en beantwoordde veel vragen over zonnepanelen en energie.

Tientallen bijeenkomsten

Eigenlijk is Berend ook een stukje toolbox: zonne-energie experts van ZonIQ werden aan het einde van de bijeenkomst aangeboden om te komen spreken op de buurtbijeenkomsten die georganiseerd gaan worden. De twee dames die een stift vast hadden voor deze intekenlijsten, hadden het druk. Snel waren de meeste plekken – en dus de meeste buurtbijeenkomsten! – vastgelegd. Inmiddels zijn er data geprikt voor enkele tientallen lokale bijeenkomsten in oktober en november.

Doosje inspiratie

Na afloop kreeg iedereen een doosje Rondeel-eieren mee naar huis, mét de kooktip voor energiebewust koken. Duurzame kooktips op verpakkingen is een succesverhaal van een van de nudgers. Ook op de spaghetti, trouwens. En binnenkort misschien wel op alle verpakkingen van Unilever. Met dit laatste doosje inspiratie kon iedereen weer de warme avond in.

We zoeken nog meer Buurtburgemeesters!

Ook geïnspireerd geraakt? Leuk als je ook Buurtburgemeester wordt! Je kunt je aanmelden op onze campagnepagina's.

Schreeuw het van de daken!