VrijGroen start kerstbomenasiel

Afgelopen zondag las ik in een lokale Leidse krant over het kerstbomenasiel: een plek waar je je boom met kluit kan laten ‘overzomeren’ tot de volgende kerst.


  • Door

    Margot Lodewijk

    13 januari 2012

Nu hadden we dit jaar een erg leuke boom, zo’n gezellige, volle dikbuik met prachtige grijsgroene naalden en een heerlijke geur. De boom stond sinds een paar dagen in de tuin, want ik wilde ‘m niet zo op straat kieperen. Tegelijkertijd wist ik niet precies wat ik ermee aan moest.

Inmiddels heb ik de boom dankzij het krantenartikel naar het kerstbomenasiel gebracht. Het asiel is onderdeel van Vrij Groen, een tijdelijke tuin op een braakliggend terrein naast museum Naturalis in Leiden. In de tuin zijn ook allerlei andere originele thematuinen, zoals een hutspotveld, een insectenhotel en een eetbare bloementuin.

Anne Marie van Dam is projectleider van Vrij Groen. Ze vertelt dat ze vooral vanuit de duurzaamheidsgedachte met het kerstbomenasiel is begonnen: “Als de bomen eind 2012 weer teruggaan naar hun eigenaren, dan hoeven zij geen nieuwe aan te schaffen. Dat scheelt productie en transport.”

Dat ben ik helemaal met haar eens. Bovendien vind ik het een erg leuk idee dat ik eind 2012 mijn ‘eigen’ boom weer kan gaan versieren. Het is nog wel spannend in wat voor staat hij dan is. Anne Marie zegt namelijk als ze mijn boom ziet: “Ik hoop dat hij het overleeft, want het is een vrij grote boom. Gelukkig zien de naalden en kluit er goed uit, dus ik geef ‘m wel een kans.”

We zullen het eind 2012 weten! Al kan ik mijn nieuwsgierigheid vast niet bedwingen en ga ik in de loop van het jaar zo nu en dan op bezoek bij boom nummer 123. Dan kan ik wellicht meteen meehelpen met schoffelen of snoeien in een van die andere leuke thematuinen…

Het overzomeren van een kerstboom kost 10 euro. Inleveren van een boom met kluit kan nog in de hele maand januari. Meer informatie:  Vrij Groen.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0