Plasticvervuiling: .. en dit is het gevolg.

Midway, een atol in de Grote Oceaan, ruim 1900 kilometer noordwest van Hawaii. We zien idyllische beelden van een kolonie albatrossen in de natuur. Totdat fotograaf Chris Jordan de keerzijde in beeld brengt


  • Door

    Team Nudge

    31 januari 2012

Dood door plastic

Zo'n 1,5 miljoen albatrossen leven er naar schatting op dit atol, ver van de bewoonde wereld. De vogels sterven in grote aantallen, en naar schatting gaat eenderde van de jongen dood. De oorzaak? Plastic. De vogels voeren de stukjes plastic aan hun jongen en eten ze zelf ook. Bijna elke vogel op Midway heeft plastic in de ingewanden.

Vuilnisbelt in de oceaan

Het atol ligt midden in de North Pacific Gyre, de ringvormige zeestroom die enorme hoeveelheden plastic en ander afval in dit gebied bij elkaar drijft. De plastic soep bestaat uit minuscule stukjes plastic die vlak onder het wateroppervlak drijven. Dat maakt het onmogelijk om de omvang van de verontreiniging vanuit de lucht te schatten. De North Pacific Gyre heeft een oppervlakte van zo'n 1.500.000 km2 - ongeveer 34 keer de oppervlakte van Nederland.

Opruimen is onmogelijk

Plastic vergaat niet, maar valt na verloop van tijd in microscopisch kleine stukjes uiteen, en zijn in grootte vergelijkbaar met plankton. Opruimen van deze plastic soep is daarom onmogelijk: al het plankton zou dan ook uit het water gezeefd worden. Daarom is het van groot belang dat de toevoer van plastic afval in de oceanen zo snel mogelijk stopt. Natuurlijk is het opruimen van grote stukken plastic, voordat ze onder invloed van licht (fotodegradatie) uiteenvallen, van groot belang.

Ook in onze voedselketen

De microscopisch kleine plastic deeltjes worden door dieren gegeten en belanden zo in de voedselketen, niet alleen midden in de Grote Oceaan maar ook dichterbij huis. De Plastic Soup Foundation geeft getallen: 36% van de onderzochte vissen die in het Engelse Kanaal gevangen waren voor consumptie, had plastic in de maag. In Noorwegen werden kreeften onderzocht: 83% had plastic vezels in de ingewanden. En bijna 100% van de Noordse stormvogels heeft plastic in de maag.

Chris Jordan maakte in 2012 de film 'Midway. Message From the Gyre' over zijn ervaringen op het atol. Meer informatie over dit project vind je op de website.

 

 

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project