"Organiseert u ook een tafel voor het integratiediner?"

5000 kleurrijke tafels, dat is de ambitie van Ron Steenkuijl, commercieel directeur van schoonmaakbedrijf Asito. Op 10 oktober vindt voor de tweede keer het Nationaal Integratiediner plaats en Steenkuijl heeft grootse dromen als initiatiefnemer.


  • Door

    Team Nudge

    22 juni 2012

“Ik heb een wens, en die wil ik met jullie delen. 5000 diners op 10 oktober 2012 - kriskras verspreid door Nederland. Wie zitten er aan die 5000 tafels? Een dwarsdoorsnede van de multiculturele Nederlandse samenleving. Het mooie is dat iedereen zijn lievelingsgerecht meeneemt uit zijn land.” 

"Dit verhaaal gaat over people, over integratie, over toetreden tot de arbeidsmarkt. Wij hebben in ons bedrijf medewerkers van 90 verschillende nationaliteiten, die meestal prima met elkaar samenwerken. Daar zien we dus onze maatschappelijke rol, we kunnen een rol spelen in het nationale integratiedebat. Vorig jaar hielden we het integratiediner: op verschillende plaatsen in het land gingen mensen samen aan tafel.

De vraag was: neem je lievelingsgerecht uit je eigen land mee en vertel het verhaal erachter of een herinnering. Dat sloeg meteen een brug naar ieders herkomst, familie en gewoonten. Zo leerden mensen elkaar op een andere manier kennen, ook meer zicht op elkaars cultuur. Op deze manier vieren we onze verschillen.

Medewerkers waren enorm enthousiast. “Waar eten is, is het gezellig”, zei een van de deelnemers. Het was een enorm succes, dit jaar willen we 500 tafels hebben en misschien ook onze klanten erbij betrekken. “Waarom de ambitie niet hoger leggen?”, vroeg Salem Samhoud me. “Waarom geen 5000?”

"Dat was even slikken, daar moet je dan flink wat voor doen.. Dan hebben we honderden andere bedrijven en organisaties nodig."

“Dit is zo’n initiatief dat je eigenlijk niet kúnt weigeren”, vertelt Wim Mul van de Schiphol Group in de promotiefilm. “Vooral ook omdat er eigenlijk heel weinig voorwaarden zijn, je kunt het invullen zoals je zelf wilt.”

"Hoe mooi zou dat zijn?" vraagt Ron. "5000 kleurrijke tafels overal in Nederland. Mijn enige vraag aan u is, om één tafel toe te voegen. Je kunt je inschrijven via de website."

Groot applaus en er melden zich meteen al een paar nieuwe deelnemers in de zaal.
 

Schreeuw het van de daken!