Isoleren jouw HR++ ramen naar verwachting?

Voel jij ook nog wel eens tocht of kou door je dubbele beglazing? John Kerkhoven ontdekte dat zijn ramen hun isolatiewaarde lang niet bereikten.


  • Door

    Team Nudge

    3 oktober 2012

Op Energiepodium schreef hij er een interessante blog over: 'Welke gek meet nu de isolatie van zijn ramen?' "

De verwarming moest veel meer aan dan ik verwacht had. Nader onderzoek wees uit dat twee grote HR++ glasruiten zo hol stonden dat het binnenblad het buitenblad van de ruit (bijna) raakte. We hadden eigenlijk dik enkelglas."

Hij geeft een simpele methode waarmee je kunt testen of jouw ruiten hol of bol staan. "Je kunt zelf eenvoudig vaststellen of je ruiten hol of bol staan door een vlammetje voor de ruit te houden. Als het goed is zie je bij een HR++ ruit vier vlammetjes. De eerste twee zijn de reflectie van het binnenblad (tenminste als je binnen staat met je vlammetje) en de volgende twee zijn van het buitenblad. Eén vlammetje kan een andere kleur hebben als de ruit gecoat is. Door het vlammetje langs de ruit te bewegen zie je of de binnenste twee vlammetjes dichter bij komen of verder weg gaan van de buitenste twee vlammetjes. In mijn geval kwamen de vlammetjes in het midden van de ruit zo ver naar elkaar toe dat er in het midden nog maar drie vlammetjes over waren."

Met een plakbandje op de ruit en een infraroodthermometer werd op de goede ruiten bij -15 graden buiten, binnen +17 graden gemeten en op de foute ruiten +8 graden. Kortom, de warmte lekte weg door de foute ruiten.

John schrijft: "Ik ben niet geïnteresseerd in een bewering dat een ruit een bepaalde U-waarde voor isolatie heeft volgens een etiket op de ruit. Een U-waarde die ik zelf niet kan nameten. Of dat er HR++ in de ruit staat geprint. Ik constateer dat de ruit nauwelijks een spouw heeft en niet isoleert."

De ruiten werden tot twee maal toe vervangen, zonder resultaat. Gelukkig ontdekt de aannemer vervolgens een relatief simpele oplossing. Het blijkt mogelijk om achteraf argongas in te spuiten, tussen de twee raamvlakken.

Eén ding is zeker, zegt John Kerkhoven: "Als ze bij mij holle, niet isolerende ruiten kunnen leveren, dan kunnen ze dat bij u ook. Dit verhaal geldt voor HR ++ glas, maar mogelijk ook voor ‘gewoon' dubbel glas. Misschien toch eens met een vlammetje langs het raam gaan?"

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 4

Supernudger 3 oktober 2012

Wat een goede tip! In het erkertje in mijn slaapkamer zit zogenaamd ook HR++ glas, maar in de winter staat het ijs op de binnenkant van de ramen. Nu is het in mijn slaapkamer denk ik maar een graad of 14 in de winter, maar het vriest er toch echt niet. Ga meteen eens kijken of er wel de juiste ruiten in zitten of dat de vorige huiseigenaar mij maar iets heeft wijsgemaakt...

Supernudger 2 december 2012

Bedankt voor de goeie tip.
Axel

robert paul vandaag 2 oktober 2013

Bedankt voor "Blijkbaar ben ik de enige gek die de isolatie van zijn ramen nameet".

ik heb de aansteker gebruikt, de vier vlammetjes blijven op hun plek, doch de ramen voelen buiten als binnen met de handvlakken hetzelfde aan. koud is koud, warm is warm plus koude straling tot ruim 40 centimeter achter het raam binnenshuis.
Kan iemand mij iets meer over vertellen waardoor ik geen afwijkende vlammetjes zie?

Bedankt voor jouw reactie, ps ik ga een infraroodthermometer aanschaffen.

Maickel de Ruijter 21 november 2016

Wat een geniale tip, nooit aan gedacht om via die manier te testen of het glas goed is. Zelf heb ik mijn ramen onlangs laten doen bij http://www.sterglas.nl/ . Ik ga gelijk even kijken of het glas van goede kwaliteit is, ookal verwacht ik geen problemen.

Bedankt voor het delen van de informatie!