Geen dubbel glas? Gebruik vensterisolatiefolie!

Heb je geen dubbel glas in huis en wil je toch graag meer comfort en een lagere energierekening? Er is een simpele en erg goedkope oplossing: speciale vensterisolatiefolie.


  • Door

    Hansje Huson

    22 oktober 2012

Voor een paar euro verminder je het warmteverlies via je ramen al gauw met enkele tientallen procenten. En een ander groot voordeel: je bent ook van die kletsnatte ramen vol condens verlost.

In Duitsland en België is het al langer op de markt, maar nu is het via internet (en soms in winkels) ook in Nederland verkrijgbaar. Zelf heb ik het twee jaar geleden in Duitsland gekocht en ik heb er prima ervaringen mee.

Aanbrengen is simpel. Je brengt het meegeleverde onzichtbare dubbelzijdige kleefband aan rond het kozijn, je knipt het folie ruim op maat en plakt het er tegenaan. Dat hoeft niet heel precies, want daarna verwarm je het met de föhn en trekt het vanzelf strak. Om condensvorming achter het folie zoveel mogelijk te vermijden, heb ik gezorgd dat de kamer goed geventileerd en warm was toen ik het aanbracht. En natuurlijk eerst het raam goed schoon en droog gemaakt.

Zelf ging ik er vanuit dat ik het folie elk jaar zou moeten vervangen, maar het zit er na twee jaar nog prima op. De transparantie is prima, de folie is van buiten en van binnen nauwelijks zichtbaar. Hier en daar beginnen nu wat lichte plooitjes te komen, maar die werk je met de föhn gewoon weer weg.

Het folie is in twee verschillende maten verkrijgbaar: 1,7 x 1,5 meter en 4 x 1,5 meter. Even passen en meten, want vaak kun je met een pakketje meerdere ramen isoleren.

 

Nog een andere goedkope isolatietip: plak HR-radiatorfolie tegen je radiatoren!

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 20

Martine Soffers 31 oktober 2012

Ik heb het vorige week bij de Aldi gekocht. Het is dus wel in NL te krijgen :)

Guus Leufkens 16 november 2012

1. Dit soort vensterisolatie is al heel oud. ik meen dat ik in 1981 al dit soort isolatie in mijn toenmalige kamer heb aangebracht. En nhet gaat inderdaad wel een paar jaar mee.
2. Je moet je kamer juist niet verwarmen, voordat je de folie aanbrengt. Warme lucht kan veel meer vocht bevatten dan koude lucht. Als de lucht tussen de ruit en het folie afkoelt, condenseert het vocht uit de lucht op het koudste oppervlak, dus op de ruit. Je moet de folie dus aanbrengen als je woonruimte goed fris is.

Supernudger 25 januari 2014

Ik heb bij de Aldi easydoo raamfolie gekocht voor 4,99 (5 x 1,5 meter plus 25 meter tape) en heb al 1 groot raam gedaan in ons enkel glas chalet, ik heb er een goed gevoel over

Supernudger 25 januari 2014

Ik heb de folie op 5 ramen geprobeerd, helaas gaan de rimpels er niet uit met een goede fohn, zelfs niet met een verfbrander

Hansje Huson 25 januari 2014

Hoi Wim, wat vreemd, bij mij lukt het prima!? Had je de folie wel al zo strak mogelijk bevestigd? Het gaat niet om grote plooien glad krijgen, maar om het van bijna-strak naar helemaal-strak te krijgen.

Supernudger 26 januari 2014

Mmmm, op de verpakking werd gesuggereerd dat het niet uitmaakte hoe het op het raam kwam te zitten omdat dat later wel glad werd, zal nog eens kijken

Supernudger 6 februari 2014

Is dit al bewezen veel economischer te zijn? ik heb dubbelglas, maar de deur is van heel dun dubbelglas en condenseerd in de winter. Ook de 2 raampjes ernaast zijn erg dun zogenaamd dubbelglas. De raamkozijnen zijn echter dik dus kan een goede tussenlaag lucht tussen het raam en folie doen.
Ik vraag me echter alleen af of het echt bewezen is of het echt economischer is, dus minder stookkosten etc?
Hoor dat graag van jullie, heb het overigens nu ook bij aldi in NL gekocht voor 4,99.

Hansje Huson 6 februari 2014

Ik ken geen officieel onderzoek, op diverse forums wel positieve geluiden gehoord. Mijn folie heb ik deze zomer weggehaald ivm schilderwerk. Ben er nog niet toe gekomen om het weer aan te brengen en heb het gevoel dat het minder behaaglijk is (ondanks het feit dat het deze winter veel minder koud is). Ik zou zeggen, plak het er gewoon op en probeer het uit!

Supernudger 6 februari 2014

Heb ook even zitten kijken want de dikte valt me tegen, lijkt wel een gewoon plastic zakje zo dun materiaal.
De volgende site laat ook wel makkelijk plexiglas ruiten zien, die zijn ook niet zo duur en kan volgens mij (mits gescroeft en gekit) veel meer tegenhouden. http://www.xxlstunt.nl

Supernudger 6 februari 2014

Ik heb dus dubbelglas dat al vrij oud is 10-20 jaar, het is bijna altijd zeer vochtig in de ochtend en daarvoor wilde ik dus de folie voor gebruiken, helaas laat het zich zeer moeilijk aanbrengen en komt er nog meer water naar beneden.
Ondertussen de oplossing hiervoor ook gevonden, heb 2 raampjes paar centimeter open en het vocht is vrijwel weg, ventileren is dus mijn oplossing

Hansje Huson 7 februari 2014

Tinus, volgens mij gaat het om het principe van een extra afgesloten luchtlaag en dat krijgt dun plastic ook prima voor elkaar. Zie bv. http://tonzon.nl/over-tonzon/tonzon-principe
Als je al een pakketje in huis hebt, waarom probeer je het niet simpelweg op een raam? Het kost mij max een kwartiertje om het aan te brengen. Het prijsverschil met plexiglas is nog steeds erg groot..

Supernudger 8 april 2014

Gaat dat ook bij een kunstof kozijn of alleen bij hout kozijn ?

want ikheb die ook bij de aldi gehaald van Easydoo venster isolatiefolie

Hansje Huson 8 april 2014

Het soort kozijn maakt niet uit, je kunt het overal op bevestigen. Maar heb je bij een kunststof kozijn niet altijd dubbelglas?

Anonymous 2 mei 2015

Ik heb EASYDOO venster isolatiefolie gekocht maar begrijp niet voldoende hoe je deze folie moet aanbrengen.
Hier mijn vraag:
Moet je deze folie aanbrengen op het glas van de ruit?
Of moet er een soort van vacuum ruimte ontstaan tussen glas en folie? (holte). Alvast bedankt Willy

Ecomondo NL 29 oktober 2015

Onze ervaringen en die van klanten zijn positief. Een flinke besparing op de energierekening is echt haalbaar! Dat zagen we aan de eindafrekening in ons vorige bedrijfspand, waar we 6 enkelglas ramen van 1 x 1 meter voorzien hadden van de isolatiefolie. Er is nu ook een andere maat leverbaar met 2 sheets van 157 x 120 cm: https://www.ecomondo.nl/winkel/venster-isolatiefolie-2x-157-x-120-cm/

Kees de Kooter 15 december 2015

Heeft dit ook zin bij (niet-HR) dubbelglas?

Annick Postema 17 januari 2017

Kees de Kooter
15 december 2015
Heeft dit ook zin bij (niet-HR) dubbelglas?

Dat wil ik ook graag weten!

Anonymous 24 september 2020

Deze folie bestaat inderdaad al jaren. Heb het begin jaren tachtig gekocht van het merk Tesa.
tesamoll® Thermo cover Fenster-Isolierfolie is de Duitse omschrijving.
Aanbrengen is inderdaad heel makkelijk, past overal op. Heb het zelf toendertijd gebruikt op een niet verwarmde kamer met twee ramen met enkel glas. Beide ruiten eerst goed schoon- en droog gemaakt en daarna de dubbelzijdige tape rondom op het kozijn geplakt, de folie redelijk strak erop aangebracht en daarna met de föhn gelijkmatig verwarmd. De folie krimpt dan en komt dan superstrak te staan. Sindsdien was het niet meer koud in die kamer. In het voorjaar haalde ik de folie weer weg zodat het raam weer open kon.