Oud papier in de brikettenpers?

Verschillende webwinkels verkopen een brikettenpers, waarmee je van je oud papier briketten kunt maken voor in je houtkachel of de open haard.


  • Door

    Team Nudge

    25 oktober 2012

In de barre laatste ooglogswinters brandden veel mensen dit soort papierbriketten in noodkacheltjes om warm te blijven. En nu dus terug van weggeweest. Onder meer tuinwebwinkels en zelfs een grote energieleverancier hebben de pers nu in hun assortiment. Kosten: 17-25 euro.

Hoe werkt het? Je maakt een soort papier mache, van stukken papier en water. Eventueel mix je er nog zaagsel en gemaaid gras dorheen. De pulp stop je in de pers, je perst zoveel mogelijk water eruit en je legt de briketten te drogen - op internet worden droogtijden genoemd van een paar weken tot een jaar. Ook over de brandtijd lezen we verschillende berichten.

'Het is een keuze of je de tijd erin wilt stoppen', schrijft Marco op Ecologieforum. 'Ik moet toegeven dat het erg therapeutisch werkt om op zondag met een grote bak papier een uur of twee te gaan zitten scheuren. Ik heb trouwens ooit berekend dat als de blokken inderdaad een uur branden en nagenoeg dezelfde verbrandingswaarde hebben als hout, ik ongeveer 50% van de totale warmtevraag kan voorzien uit wat er jaarlijks de brievenbus wordt binnen gegooid.'

Hebben jullie ervaring met dit apparaat? Tips, bedenkingen? We zijn nieuwsgierig naar jullie reacties! 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 4

Emmy hoving 12 november 2012

Wij hebben deze brikettenpers. In eerste instantie dacht ik dat je de blokken kon gebruiken om het vuur aan te maken, maar ze branden alleen als het vuur al goed heet is. Als je ze gemaakt hebt duurt het een paar weken voor de briketten droog zijn. Het scheuren van het papier kan natuurlijk met de papiervernietiger.
Al met al valt de pers een beetje tegen ook doordat het best wel veel werk is om de briketten te maken.

Supernudger 5 februari 2013

Wij hebben ook zo'n pers. We scheuren het papier met de hand en laten het een tijd in het water liggen (in bad of een grote teil). Af en toe even roeren, zorgt dat het betere pulp wordt. Hoe betere pulp, hoe compacter het blok en hoe langer het brandt. Dan achter elkaar een aantal blokken persen. We drogen ze eerst 1 à 2 dagen in de kamer op de cv (hoeft niet aan te staan) en dan gaan ze op een rooster boven het trapgat. We gebruiken alleen echt krantenpapier, dus niet de gladde folders. Eens per maand een paar blokken maken van je oud papier en de winter erop opstoken. Brand inderdaad goed als de houtkachel heet is; dus niet als aanmaakhout.

koos overdevest 11 juni 2015

Ik ben bezig een pers te maken van multiplex.Het maken van de pulp viel mij mee.Een kuip met water en lossen kranten pagina's er in en 8 uur laten weken.Dan met een stucadoors-staafmenger in een boormachine goed mengen tot een grijze massa ontstaat.Dat doe ik in een emmer,half vol,en de rest vul ik met droog zaagsel en dan maar weer mengen zoals bij de pulp.Dan krijg je een halfdroog mengsel dat goed in de pers laat vullen.Wat er naast valt kun je gewoon weer opvegen en er in doen.Zie binnenkort Timmertip 413 Zelf haardblokken maken van zaagsel.2 op mijn youtubekanaal.