Zestig grondstoffen om een auto te maken

Zestig verschillende materialen zitten er in een moderne auto, stelde Raf Custers vast. Het zijn vooral niet-hernieuwbare grondstoffen van minerale oorsprong. De voorraden van deze grondstoffen in de aardkorst zijn eindig.


  • Door

    Team Nudge

    1 februari 2013

Ook dit is een relevant aspect in de zoektocht naar een 'schone auto'. Op de Belgische site De Wereld van Morgen vind je een voorpublicatie uit zijn boek 'Grondstoffenjagers'. Het artikel Straks vallen de auto's stil bevat veel informatie over de grondstoffen die nodig zijn om een auto compleet van de productielijn te laten rollen. Een paar quotes uit het informatieve artikel:

"Elk jaar rollen er meer auto’s van de band. In elke auto zit tot anderhalve kilometer koper. Koper is schaars in Europa. Transnationale mijnbouwfirma’s halen het elders vandaan. Zij zijn in Afrika in een rush naar nieuwe mijnen verwikkeld."

"De jongste sprong van de techniek bracht de groene auto, of althans de hype van de hybride en elektrische auto. Deze hype volgde niet per toeval op de crisis van 2008."

"Met de ‘vergroening’ van de auto’s is ook de hele groep van de ‘zeldzame aardmetalen’ erbij gekomen, en die bestaat op zich al uit 17 mineralen. Deze mineralen komen overal in de aardkorst voor, maar er zijn weinig ertsafzettingen die qua profijt de moeite van het ontginnen waard zijn. Daarom worden ze zeldzaam genoemd."

"Het gekke is: zetten de technici in één domein een stap vooruit, dan moeten ze in een ander domein twee stappen bijbenen. Omdat brandstof schaars en duur is, moeten auto’s zuiniger worden. Dat kan door ze lichter te maken. Maar net het omgekeerde gebeurt. Auto’s worden zwaarder." 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2