“Jonge tennissers speels bewuster maken”

Ze lopen er niet erg mee te koop, maar dat maakt hun prestatie niet minder indrukwekkend. De organisatie van tennistoernooi de Windmill Cup timmert aan de weg als het gaat om duurzaamheid. En met zoveel enthousiasme dat inmiddels heel Beekhuizen is aangehaakt.


“Wij zijn de kweekvijver van het ABN AMRO World Tennis Tournament”, vertelt Dorien Everaars, lid van de toernooiorganisatie. “De Windmill Cup is het grootste internationale jeugdtoernooi t/m 14 jaar dat in Nederland wordt georganiseerd. In de zomer spelen hier 200 kinderen uit 66 landen van 5 continenten. Ze horen bij de besten ter wereld in hun leeftijdscategorie.”

Bredere basis

Het toernooi wordt volledig door vrijwilligers georganiseerd bij tennisvereniging Beekhuizen in Velp. “Toen we de organisatie in 2011 overnamen, wilden we het toernooi een bredere basis geven. Windmill Cup – de associatie met duurzaamheid is dan snel gelegd. Ook geven we aandacht aan breedtesportprojecten. Zo is het ook makkelijker om partners en vrijwilligers te vinden.”

Veel minder papier

De organisatie ging voortvarend aan de slag. De omvang van het programmaboek werd gehalveerd, de oplage werd verkleind en er werd FSC-papier gebruikt. “We geven veel informatie online en digitaal, ook tijdens het toernooi. En overal op het tennispark hangen schermen, daardoor slingert er lang niet zoveel papier meer rond.”

Iedereen in de bus

Op transportgebied werd een flinke efficiencyslag gemaakt. “Veel kinderen spelen een hele serie toernooien, dus we rijden zelf met een bus naar Parijs om daar een grote groep spelers op te halen. En we brengen ze ook weer naar hun volgende bestemming. Ook het vervoer naar hotels en trainingsvelden doen we zoveel mogelijk gecombineerd. Op het parkeerterrein staan ondertussen elektrische scooters, fietsen, golfkarren, auto’s – om te laten zien hoe het ook kan.”

Ter plekke klaargemaakt

De cateraar werkt met echt servies en composteerbare koffiebekers. En hij gebruikt zoveel mogelijk biologisch en lokaal. Dit jaar maken ze alles ook ter plekke klaar, zodat ze niet af en aan hoeven rijden. Het afval wordt overal gescheiden.

Duurzaam verbouwd

De spelerslounge is duurzaam verbouwd met lichtkoepels, dubbel glas, een duurzame vloer en led-verlichting met bewegingsmelders. “Daarmee besparen we elke dag – de rest van het jaar is de ruimte in gebruik voor onder meer vergaderingen en kinderopvang.”

Ook buiten ledverlichting

Ook twee buitenbanen worden verlicht met led, die per baan schakelbaar en dimbaar is. Zo is er ook minder strooilichtvervuiling in het naastgelegen natuurgebied. In overleg met de gemeente werd het fietspad door het bos ook met led verlicht, zodat kinderen nu veel vaker zelf met de fiets naar het sportcomplex komen.

Vijf lindebomen

De resterende CO2-uitstoot, vooral de reiskilometers van spelers en bezoekers, heeft de organisatie laten berekenen. Die wordt gecompenseerd via windenergie. “Op een scherm kun je live volgen hoeveel ‘ons’ windpark in Zoetermeer opbrengt. Bij het bedrijventerrein in Velp hebben we vijf lindebomen laten planten door vijf kinderen uit vijf continenten – een symbolische compensatie om het bewustzijn te vergroten.”

Speels bewuster maken

“Dat zien we voortdurend als uitdaging: om de kinderen bewust te maken van de problematiek, op een leuke, speelse en vooral niet belerende manier. Op een laagdrempelige onnadrukkelijke manier vestigen we de aandacht op wat we doen, en vooral waaróm we dat doen. We plaatsen her en der informatieborden met leuke weetjes en organiseren grappige campagnes die aansluiten bij hun leeftijd. Een vitrinekast vol telefoonopladers op zonne-energie, daar staan ze echt wel naar te kijken!”

Eigen bidons

Elk jaar zetten ze nieuwe kleine stapjes. Komende zomer krijgen de kinderen allemaal een bidon in hun goodie bag. “Als hij echt hip is, gaan ze hem heus wel gebruiken. Dat scheelt toch zo’n vijf petflesjes per kind per dag. Ondertussen zorgen we dat er ook een video vertoond wordt die laat zien hoe groot het afvalprobleem is. En hoe intensief het proces is om petflessen te recyclen tot fleecetruien.”

Breder platform

Denken vanuit duurzaamheid is voor de organisatoren inmiddels vanzelfsprekend geworden. En hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Inmiddels is er een breder platform ontstaan. In Duurzaam Beekhuizen participeren de tennisclub, de hockeyclub, bewoners, Natuurmonumenten en de gemeente Rheden. Ze organiseren voorlichtingsbijeenkomsten – onder meer over ledverlichting, zonne-energie en bouwen met strobalen. “Zo snijdt het mes ook aan twee kanten: het toernooi en het platform maken het makkelijker om bedrijven over de streep te trekken om iets extra’s te doen.”

Zichtbaarder maken

Samen met een collega nam Dorien ook deel aan de Vriendenbijeenkomst tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament. “Er is hier nog enorm veel papier”, stelde ze met een kennersoog vast. “Programmaboeken, speelschema’s, allerlei brochures – bovendien wordt er volgens mij geen FSC-papier gebruikt. Als bezoeker merk je nauwelijks dat er in Ahoy ook van alles gebeurt op het gebied van duurzaamheid. De organisatie maakt het niet zichtbaar, dus je weet het niet. Dat vind ik zonde. Juist bij zo’n geweldig groot en feestelijk sportevenement heb je een mooi platform om te laten zien waar je mee bezig bent.” Ook Dorien en haar collega postten een suggestie in de ABN AMRO World Tennis Tournament Broedplaats. 

Schreeuw het van de daken!