Maak een zelfwaterende pot voor je kruiden

Ken je dat? Je koopt verse kruiden in een pot, maar ze houden het niet lang uit. Daphne vertelt hoe ze heel simpel een zelfwaterende pot maakte.


 • Door

  Team Nudge

  25 februari 2013

Ik houd van koken en gebruik daarin het liefste verse kruiden. Ik heb dus altijd wel minimaal één kruidenpotje in mijn keuken staan. Want tegen pasta met verse basicilicum of curry met verse koriander kan niets op. 

Helaas houden de kruiden in mijn keuken het niet heel lang uit, ik geef ze altijd te veel of te weinig water. Ik heb geen groene vingers, maar iedere keer een nieuwe plant kopen vind ik niet echt verantwoord.

Tijd voor een kruiden- en moestuin dus, maar het tuinseizoen laat nog even op zich wachten. Ik start in mijn raam, op een vensterbank van 20 bij 50 cm. Ik moet toch ergens beginnen, als beginnend urban gardener.

Er zijn allerlei potten op de markt met een systeem waarbij de planten automatisch water krijgen. Zelfs bij IKEA zijn zelfwaterende potjes verkrijgbaar. Na wat onderzoek kwam ik er achter dat je dit ook prima zelf kan maken. Met plastic flessen of van wijnflessen.

Het enige wat je nodig hebt is een PET-fles, wat papier (bijvoorbeeld een servet of stuk krant) en een stukje touw. Ik heb alleen maar afvalmateriaal gebruikt, heel verantwoord dus.

Zo doe je dat: 

 • Knip/zaag/snij een PET-fles doormidden
 • Leg in de bovenste helft een servetje met een gat
 • Haal een stuk draad door het servetje zodat er aan beide kanten een stuk van 5 cm over is
 • Vul het onderste deel met water en hang daar de draad in
 • Vul het potje met aarde en plaats daar het plantje in
 • Hang het potje in het onderste deel van de fles Voila, een zelfwaterend plantenpotje voor al je kruiden!

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 8

Robert Doedee 27 februari 2013

Ik volg de functie van het servetje niet helemaal, mag ik daar nog wat meer info over?

irma frieling 27 februari 2013

Leuk idee, dank je wel!!! Groet, irma

Cordula Remmelts 27 februari 2013

Leuk idee!
Maar hoe doe je dat met wijnflessen?

A. Klaucke 27 februari 2013

Verwarmde kunststof draagt veel meer schadelijke stoffen af aan de inhoud. Dat geldt bijv. voor ftalaten, BPA, SEM en urethaan/fenolverbindingen.
Kunststof statiegeldflessen en hergebruikt plastic (beiden verhit) moeten daarom met argusogen bekeken worden. Lees de website: http://www.warenwelenwee.nl/toevoegingen_kunststoffen.html

Martie Warner 28 februari 2013

Zo zie je maar weer...briljante gedachten ontstaan spontaan all over the world!! De kunst is om er op te komen op het juiste moment. Héél handig dit idee.! Groet.

Daphne Schmidt 4 maart 2013

Bedankt voor alle goede reacties! Ik ben benieuwd naar alle creatieve kruidenpotjes. Mocht je het leuk vinden om te delen of nog goede tips hebben, dan kan je mij een foto of tip per mail of twitter versturen. Zo maken we de uitleg nog beter!

@Carolien: Er staan inderdaad vele soort gelijke berichten online met goede uitleg!
@Robert: Ik heb er laagje in gelegd om te voorkomen dat de aarde naar beneden valt. Het water kan zo alsnog door het papier heen sijpelen.
@Cordula: Ik vond hier(http://www.designsponge.com/2010/05/we-like-it-wild-bottle-gardens.html) een goede uitleg, er staan ook links naar tutorials met uitleg over het snijden van glazen flessen.
@Annemarie: Dank voor de informatieve link, (ik was alleen op de hoogte van BPA's in plastic flessen) ik zal me hier eens in verdiepen. Deze potten zijn natuurlijk van allerlei materiaal te maken, zoals het voorbeeld met glazen wijnflessen.

Jeannette Wijbenga 3 februari 2019

Wat een leuk idee. In plaats van een petfles heb ik een lege wasmiddel fles gebruikt. Goed omspoelen (spoelwater opvangen want dat kun je bij de volgende wasbeurt gebruiken)
De dop scheurde bij het maken van gaatjes. Dat heb ik opgevangen door een dikke knoop in het touw te maken. Een servetje is dan niet nodig.
Ik kijk nu ook met andere ogen naar wegwerpflessen en blikken voor limonadesiroop. Dat ga ik zeker ook uitproberen