Haarlemmers steken handen uit de mouwen voor duurzaamheid

12 april 2013

Nudge heeft samen met De Groene Mug en verschillende bedrijven The City Challenge of Haarlem gestart om Haarlem te verduurzamen. Uit meer dan vijftig goede ideeën van Haarlemmers zijn de populairste gekozen om op 12 april met een grote groep vrijwilligers en lokale ondernemers te realiseren.


The City Challenge is op zoek gegaan naar ideeën waarvan veel Haarlemmers gebruik kunnen maken en die binnen 24 uur tot concreet resultaat kunnen leiden. De winnende ideeën werden op 12 april uitgevoerd onder leiding van een coach en ondersteund door een groep van meer dan 100 enthousiaste Haarlemmers (nudgers, lokale ondernemers en vrijwilligers) die zich online en offline inzetten om het project te realiseren.

Urban Farming

Tuinieren in de stad is ontzettend populair en er zijn verschillende ideeën ingediend om dit in Haarlem te realiseren. Een groep van meer dan vijftig vrijwilligers is in de Ripperda aan de slag gegaan om een ‘Eetbare Tuin’ te creëeren. Zo wordt de relatie tussen de omwonenden onderling en de relatie met voeding versterkt. Het doel is te laten zien hoe gemakkelijk het is als Haarlemmers samen de handen uit de mouwen steken. De ambitie is dan ook om dit na 12 april op verschillende plekken in Haarlem te realiseren.

Horecatour

Haarlem is de stad met de grootste restaurantdichtheid van Nederland. Een logische stap dus om de horeca ondernemers te motiveren om te verduurzamen. Met als start een watertappunt op de Grote Markt, gerealiseerd door Vriend van de City Challenge waterbedrijf PWN, ging een groep vrijwilligers op pad. Gewapend met een menukaart met duurzame opties gingen ze horeca ondernemingen langs en vonden meerdere horeca ondernemers bereid om te verduurzamen.

Buitensport

Ook de ingezonden ideeën over buitensportactiviteiten waren erg populair en hier is een team van vrijwilligers mee aan de slag gegaan in het Reinaldapark. Met als doel een trimbaan te realiseren, zijn de vrijwilligers gestart met de bouw van twee toestellen. En een andere groep is gaan Troep Trimmen om zoveel mogelijk zwerfvuil op te halen.

Volgende City Challenge

Haarlem heeft als eerste stad laten zien wat de inwoners en lokale ondernemers kunnen bereiken als ze er samen de schouders onder zetten. Nudge is in gesprek met andere steden om te kijken wie de uitdaging durft aan te gaan om de prestaties in Haarlem te overtreffen. In Haarlem blijft het opgebouwde netwerk ook na 12 april actief en heeft de ambitie om alle ingezonden ideeën uiteindelijk tot een succesvol resultaat te brengen.

The City Challenge of Haarlem is een lokaal samenwerkingsverband tussen de gemeente, Nudge en het netwerk aan partners en lokale ondernemers. Partners van The City Challenge of Haarlem zijn Rabobank Haarlem, Liander, Accenture enGreenchoice. Vrienden van The City Challenge of Haarlem zijn waterbedrijf PWN,VerdraaidGoed!, Ink., Bewust Haarlem, Vesna in Beeld, Zaamen, Heldergroen,Crachtig, Excelsior Haarlem, Beebox, Pré Wonen, Barter your business, Ilja Lammers, Elan Wonen, Constellations at Work, Troep Trimmen en Lucrative Sales Support.

Schreeuw het van de daken!