City Challenge: Duurzame Horecatour

Annemiek was een van de nudgers die tijdens de City Challenge in Haarlem meedeed aan aan de Duurzame Horecatour. Via NudgeBlogt doet ze verslag.


  • Door

    Team Nudge

    19 april 2013

"Een dag lang de horeca in Haarlem verduurzamen. Dat is de opdracht waarmee ik vrijdag 12 april tegen 11 uur het stadhuis binnenloop. De dag begint met een briefing van de enthousiaste vrijwilligers. De aanwezige experts van verschillende bedrijven worden goed op de proef gesteld door onze kritische vragen. Ze weten ze echter prima te beantwoorden. Zo gaan we goed geïnformeerd op pad, met in de ene hand de duurzame menukaart en in de andere hand een Foodiebag.

Het weer werkt niet mee, maar het watertappunt van PuurWaterNatuur krijgt toch de nodige belangstelling. Vragen worden gesteld, kinderen vermaken zich uitstekend met de gratis blauwe waterzakjes en Japanse toeristen zetten alles onverstoorbaar op de foto.

Als nudger doe ik van harte mee aan de Challenge, maar ik kom zelf uit Zoetermeer. Gelukkig word ik op mijn horecatour vergezeld door een gemotiveerde Haarlemse vrijwilliger, Mart Veldhuis. Zij koerst meteen doelgericht af op het nieuwe winkelgebied Raak. Het eerste uur zoeken we naar zaken die niet dicht zijn. Zijn ze wel open dan doen we ons verhaal wegens drukte in etappes tussen het serveren door.

Bij de lunch deelt de nieuwe lichting vrijwilligers in de ervaringen en leermomenten van die ochtend. Het is heel nuttig om de vragen en argumenten van de horeca-ondernemers weer te kunnen toetsen aan de aanwezige experts.

De middagsessie doe ik met Saskia, zus van Mart en groot liefhebber van lekker eten. Dat levert een inspirerende ronde door het centrum op.

Hoe staat Haarlem ervoor?

De Haarlemse horeca doet het al behoorlijk goed op het gebied van duurzaamheid, zonder dat bewust onder de aandacht te brengen. Eén zaak, De Roemer, kent zelfs Nudge!

Op onze vraag: 'Serveert u kraanwater?' zijn de reacties van de ondernemers overwegend positief. 'Nee het staat niet op de kaart, maar we serveren allang kraanwater.' Als we melden dat Haarlemmers best bereid zijn om te betalen voor een karaf kraanwater zijn ondernemers aangenaam verrast. Reden temeer om kraanwater actiever aan te gaan bieden!

Voedselverspilling heeft de aandacht, soms vanuit bedrijfseconomische overwegingen, soms vanuit duurzaam perspectief. Als we de Foodiebag onder de aandacht brengen, blijkt dat veel ondernemers daar een eigen oplossing voor hebben. Een aantal ondernemers is zo enthousiast over de Foodiebag dat ze besluiten om deze te gaan aanbieden.

De optie om voor één dag een duurzame daghap aan te bieden is volgens de ondernemers inkooptechnisch lastig te realiseren. Zoiets is wel haalbaar voor een hele week. Tja, als jullie het zelf zeggen...

Mijn gevoel aan het eind van de dag?

Grote tevredenheid over het feit dat inwoners en horeca-ondernemers hun ideeën en wensen hebben uitgewisseld. Sterker nog: concrete afspraken hebben kunnen maken. Ik hoop dat binnenkort op een paar plekken wilde gans op het menu staat en dat ondernemers hun checklist voor duurzaam dineren op iens.nl nog eens nalopen. Na vandaag weet ik het zeker: Zoetermeer is prima om te wonen, maar eten kun je beter in Haarlem!"

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0