Simpel en effectief tuinieren: Hugelkultur

Heb je slechte grond in je moestuin? Heb je nog oude boomstronken in je tuin staan? Teveel snoeiafval? En sjouw je zomers voortdurend met gieters door je tuin? Experimenteer eens met Hugelkultur, een eeuwenoude duurzame Oosteuropese tuinbouwtechniek.


Je legt dode takken en/of stammen in lange heuvels en bedekt ze met aarde. De rottende massa hout werkt als spons en voedingsbron. Dood hout, dat niet meer geschikt is als brandhout, heeft zo alsnog een nuttige functie. Je kunt het proces nog versnellen door ook andere stikstofbronnen toe te voegen. Dus aan het oude hout kun je ook bladeren, gemaaid gras, stro, karton, kranten, mest, compost en andere biomassa toevoegen. Aarde erover en direct beplanten om erosie te voorkomen.

Plant and forget

Hugelkultur is juist geschikt voor plekken waar je als tuinier weinig mee kunt: stukjes grond in de stad, met veel te compacte grond, te weinig drainage, te weinig voeding. De techniek is weer onder de aandacht gebracht door de Oostenrijkse permacultuur-expert Sepp Holzer. Permacultuurfans prijzen het als de ultieme 'low-effort, low-set up cost, low-intensity' aanpak: "Plant and forget".

Terwijl de boomstronken langzaam verteren, vormen ze een constante voedingsbron voor planten. Een groot bed kan wel 20 jaar voeding blijven geven. Omdat het verteringsproces ook warmte genereert, verleng je ook het seizoen nog enigszins.

Niet spitten, geen water

Het verteringsproces zorgt ook voor beluchting van de grond. Dus je hoeft het bed al die tijd niet meer om te spitten. Regenwater wordt vastgehouden door het hout. Na de opstartperiode hoef je het bed in principe nooit meer water te geven, claimen de experts. Hoogstens tijdens extreem langdurige droogteperiodes.

Meer lezen?

In de comments onder de YouTube film vind je veel nuttige tips van C Anderson. Daarnaast bv de webpagina's HugelkulturHugelkultur - the ultimate raised garden bed en The Many Benefits of Hugelkultur.

 

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 0