Praktijktest: de Plettum voor plastic afval

Plastic afval scheiden - hartstikke goed, maar al dat plastic neemt flink wat ruimte in beslag. Lianne testte voor ons de Plettum, een designafvalbak die plastic tot wel 50% samenperst. Hoe werkt de Plettum in praktijk?


  • Door

    Team Nudge

    25 april 2013

"Hallo, ik ben Lianne Verbeek, medewerker uitvoering milieubeleid bij de gemeente Veldhoven. In 2011 heb ik in Veldhoven Greenkids opgericht: een groepje leerlingen uit groep 7 dat samen met de gemeente nadenkt over een beter milieu. De Greenkids helpen mee met milieucampagnes om meer mensen en vooral kinderen te bereiken.

Ik heb meteen gereageerd toen in de Nudge Update gevraagd werd wie de Plettum wilde testen. Persoonlijk was ik erg benieuwd of het zou werken en het leek me voor de Greenkids ook een ontzettend leuk idee. Toen we te horen kregen dat wij hem mochten testen, waren we natuurlijk allemaal erg enthousiast.

Eerst heb ik de Plettum zelf mee naar huis genomen, zodat ik precies wist hoe hij werkte voordat de kinderen er allemaal op gingen duwen. Toen ik de Plettum uit de doos haalde, was ik erg verrast hoe mooi een prullenbak kan zijn. Hij staat erg leuk in huis! Ik heb hem direct in de bijkeuken geplaatst, er een zak in gedaan en ben ermee aan de slag gegaan. In eerste instantie heb je het gevoel dat je hem voor niets omlaag drukt, want er zit toch nog maar amper iets in. Maar al gauw merk je dat als je hem telkens omlaag drukt, dat alles al plat gemaakt wordt zodat er daadwerkelijk meer afval in de zak kan.

Normaal gesproken doe ik een week met één plastic afvalzak van de gemeente (en deze is ook nog groter dan een zak in de Plettum). Nu ik de Plettum gebruik, doe ik anderhalve week met één zak. Bovendien blijft uiteindelijk een kleiner pakketje over en dat neemt minder ruimte in beslag. Kortom: ik ben nog steeds erg enthousiast over de Plettum. Maar ik was ook benieuwd naar de mening van de Greenkids.

Op woensdag 24 april nam ik de Plettum mee naar het gemeentehuis. De kinderen kwamen hier met hun plastic afval op bezoek. Eerst hebben we een berg gemaakt met het afval in de afvalzakken van de gemeente Veldhoven. Daarvan hebben we een foto gemaakt.

Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met de Plettum. De hele berg plastic afval hebben de kinderen in de Plettum gestopt. Nu is het voor kinderen natuurlijk helemaal grappig dat je de prullenbak naar beneden mag duwen zodat het afval geplet wordt. Bovendien vonden ze de naam van de prullenbak ook erg origineel!

Tot slot hebben de Greenkids een nieuwe berg gemaakt met de afvalzakken uit de Plettem. Ze waren erg benieuwd of de berg daadwerkelijk zoveel kleiner zou zijn. Het antwoord is een duidelijke JA! Zie hier het resultaat... 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 4

H.Edgar Wetzel 25 april 2013

Inderdaad minder, ik zou graag zien, waarschijnlijk door mijn verwachting,
dat het nog meer 'geplet' zou zijn.
Op de foto zie ik nog de'zachte' flessen nog een normale vorm hebben.
Misschien een sterkere uitvoering, zoals met een 'schroef-stempel',
een soort kurkentrekker, maar dan een 'kurken'duwer.
Graag ook van anderen een reactie

H Wetzel

martijn bakker 25 april 2013

Tja, allemaal geweldig leuk voor kinderen, lijkt me. Maar, net als met de blikjes pletter van vroeger, geeft het uiteindelijk natuurlijk niet minder afval... Houden we onszelf niet een beetje voor de gek met dit apparaat? Gemak, tot daar aan toe, milieuvriendelijk? nou... nee.

Groeten,
M Bakker

Erik van Oosten 25 april 2013

Ik ben ook niet helemaal onder de indruk van het resultaat. grotere krachten maken een grotere impact. iets met hefbomen, tandwielen of katrollen zou ervoor kunnen zorgen dat er harder geperst kan worden. of misschien het plastic versnipperen/crunchen? het idee is goed maar met een klein beetje doorontwikkelen is er veel waarschijnlijk meer ruimtewinst te behalen dan nu het geval is.

Supernudger 17 mei 2013

Ik ben het eens met M Bakker. Er ontstaat door de produktie van pletters meer afval en er wordt daarvoor ook meer energie gebuikt. Het probleem bij de bron aanpakken is daarom belangrijk: probeer zoveel mogelijk te kopen zonder plasticverpakking. Als ik bij bv Dirk van den Broek boodschappen doe, heb ik zomaar tien keer zoveel plastic afval in huis als wanneer ik naar 'de Turk' ga, die artikelen los verkoopt. Ik stop daar boodschappen in flinterdunne plasticzakjes (of in mijn eigen tas), zoveel als ik zelf wil, zonder overdoses die ik niet op kan eten en misschien moet weggooien.