Maak je eigen aquaponics-systeem voor binnenshuis

Ben jij ook zo geïntrigeerd door aquaponics, het systeem waarin je groente en vissen in een duurzame kringloop kweekt? Met een stap-voor-stap handleiding voor een goedkoop en simpel dhz-systeem kun je het laagdrempelig uitproberen!


  • Door

    Hansje Huson

    17 mei 2013

Wat is het principe achter een aquaponics-systeem?

Micro-organismen zetten de poep van de vissen om in voedingsstoffen voor de planten. De planten filteren op hun beurt het water voor de vissen. Als het hele systeem goed in evenwicht is, hoef je het water niet te verschonen en de planten niet verder te bemesten.

Wat heb je nodig?

Een IKEA-opbergrek, wat loodgietersspul van de bouwmarkt, een aquariumpompje en een zak hydrokorrels.

Hoe maak je het?

Het wiki-artikel Make a DIY Indoor Aquaponics System beschrijft stap voor stap en met veel foto’s hoe je het systeem bouwt.

De foto’s zijn hier en daar een beetje verwarrend: de afvoerpijp in de plantenbak zit soms in het midden en soms in de hoek. Maar het idee is dat de siphon daar bovenop wordt geplaatst. Als ik de foto met siphon-onderdelen goed begrijp, is het linkerbuisje de afvoerpijp, de middelste is de feitelijke siphon die je er overheen plaatst. En daar overheen zet je de rechterbuis, zodat de hydrokorrels de boel niet kunnen blokkeren. Is er een handige nudger die het loodgietersgedeelte nog wat verder kan specificeren? Bijvoorbeeld een handig boodschappenlijstje met afmetingen?

Hoe werkt het?

In de bovenste bak leven planten op een laag hydrokorrels. Het aquariumpompje zorgt dat de tank gevuld wordt met water uit de vissentank. De bacteriën en wormen tussen de korrels en de plantenwortels werken als een filter: zij maken het water schoon dat vervolgens terugspoelt naar de vissentank.

Hoe krijg je het systeem goed in balans?

Er zijn een paar basisregels:

  • er moet voldoende zuurstof in het water zitten
  • het water moet een redelijk neutrale en stabiele zuurgraad hebben
  • de watertemperatuur moet bij voorkeur tussen de 20 en 30 graden liggen
  • er moet voldoende nitraat in het water zitten voor je de vissen erbij doet (meestal duurt dat een paar weken)

Op de site van Transition Towns Breda staat een helder verhaal met veel praktische informatie over aquaponics. Zowel de handleiding als dit artikel geven ook nog andere nuttige links.

Dus... voor je het weet, heb je er weer een duurzame hobby bij!
Zelf voorzie ik alleen wel een probleem: met het oogsten van de kropjes sla heb ik geen moeite, maar voordat die vissen daadwerkelijk op mijn bord liggen…?

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 3

grietje posthumus 17 mei 2013

Weer visje in een witte bak... en zou de visjes wel een wat natuurlijke omgeving gunnen.en water plantjes.
als je dit denk nodig te hebben om een krop sla te verbouwen.????
gewoon stekjes in een bloempot in de tuin gaat ook prima.. vind het helemaal niks dus

Saskia Roelofs 21 mei 2013

Hoezo duurzaam, voor zo'n watertemperatuur
moet ik de verwarming dag en nacht aanzetten....

Supernudger 27 augustus 2014

Interessant artikel! Met kantoorbeplanting op basis van hydrocultuur heb ik hele goede ervaringen met Business Green! Kijk maar eens op http://www.businessgreen.nl of <a href="http://www.businessgreen.nl/" rel="nofollow">klik hier</a>.