Praktijktest: WakaWaka Power en twee weken regen

De uitlevering van de WakaWaka Power is in volle gang. Deelnemers aan de crowdfunding krijgen de robuuste ledlamp/oplader op zonne-energie binnenkort thuisgestuurd. Nudge vroeg Geert, die bij ons afstudeert, om de WakaWaka Power voor ons te testen.


  • Door

    Team Nudge

    26 mei 2013

Wat is de WakaWaka Power?

De WakaWaka Power is een zonnepaneel, batterij en LED lamp in één en kan ook nog alles met een USB aansluiting opladen. Daarnaast stuurt WakaWaka voor elke gekocht product een ander naar de plekken op aarde waar toegang tot energie en elektrisch licht niet zo vanzelfsprekend is als in de ontwikkelde landen (buy-one-fund-one). In onderontwikkelde landen zijn mensen vaak afhankelijk van kerosine lampen, met de nodige gezondheidsgevaren die daarbij komen kijken (rook, brandgevaar). Ook geeft de WakaWaka veel meer licht dan een kerosinelamp. Dit betekent dat mensen met een WakaWaka in ontwikkelingslanden langer door kunnen werken als het donker is.

Lamp

Supertof product, maar hoe relevant is de WakaWaka voor dagelijks gebruik in Nederland? Verlichting in huis is het probleem niet hier. Overal is toegang tot het lichtnet en zoals Alex in een eerdere blogpost vermelde: Nederland zwermt van de lampenwinkels. Daarnaast geeft de WakaWaka een fel direct wit licht en ben ik tijdens knusse avondmomenten meer fan van warm en difuus licht.

Oplader

Daarom probeer ik een andere functie van de WakaWaka uit: het dagelijks opladen van mijn telefoon! Elke avond laad ik mijn Iphone 4s op en gedurende twee weken heb ik geprobeerd dit te doen met de zonne-energie van de WakaWaka. Dit is geen technische test, maar een gebruikerstest met verhalen uit de echte wereld.

Zonnig Nederland

De eerste paar dagen van mijn test scheen de zon uitbundig. In mijn enthousiasme nam ik de WakaWaka overal mee naartoe en zette hem in de zon. Dit laadde de WakaWaka op van helemaal leeg naar 50% (2 led lampjes van de 4). S’avonds sloot ik de WakaWaka aan op mijn IPhone en de volgende ochtend was mijn telefoon opgeladen tot 50% en de WakaWaka leeg. Wat gaat hier mis? Ik denk dat het komt omdat ik veel onderweg ben geweest en dus de WakaWaka veel in mijn tas zat.

Donkergrijs Nederland

De anderhalve week die hierop volgden kunnen beschreven worden met één woord: donkergrijs. De zon had besloten ons landje even in de steek te laten en hier kan de WakaWaka niet veel mee. Hij heeft deze periode vooral achter glas doorgebracht. Omdat hij niet volledig wilde opladen en omdat ik mijn telefoon toch echt nodig heb gedurende de dag, heb ik besloten om mijn experiment uit te stellen tot de batterij van de WakaWaka volledig opgeladen was.

Half-grijs Nederland

De laatste paar dagen was het iets beter weer, met meer zon en een lichtere tint grijs in de wolken. Het moment was daar: al in de middag was de WakaWaka volledig opgeladen (eerlijk gezegd had ik hem al een paar dagen niet in de gaten gehouden, dus hij zou best al eerder opgeladen geweest kunnen zijn). Tijdens een meeting in Amsterdam met Michael van de afvalmarkt.nl viel mijn telefoon uit. Dit was hét moment voor de WakaWaka, een lege iPhone batterij onderweg en geen mogelijkheid om te laden behalve mijn gele vriend.

Elk streepje licht

Waar de WakaWaka eerst niet volledig mijn telefoon oplaadde, redde hij mij nu door mijn telefoon volledig op te laden. Yes! De laatste paar dagen heeft de WakaWaka elk streepje licht gevangen: in Overveen, Delft, Haarlem, Amsterdam, in cafés, in restaurants en zelfs in de trein en tram. Deze nieuwe strategie van de WakaWaka overal in het licht zetten zet zoden aan de dijk.

Conclusie

Wat vind ik van de WakaWaka na twee weken gebruik? Ik ben enthousiast!

Nederland is misschien niet de beste plaats om de WakaWaka te gebruiken. Hij heeft veel licht nodig om volledig op te laden in één dag en soms is dit nou eenmaal lastig in Nederland.

Voor een persoon die veel onderweg is en niet elke dag thuis is, is het lastig om de WakaWaka continu te laten laden. Mijn laatste strategie, waarin ik de WakaWaka overal onderweg in het licht zette hielp zeker, maar je kan je afvragen hoe praktisch dit is voor dagelijks gebruik.

De WakaWaka is voor lichtdoeleinden goed bruikbaar op plekken waar er geen toegang tot het lichtnet is, zoals de camping of op andere buitenactiviteiten. Ook als noodlicht in huis is hij zeer bruikbaar.

Als je hem gebruikt om je telefoon op te laden, moet je er wel voor zorgen dat hij de gehele dag in het licht staat.

Heb je ook een WakaWaka Power? We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen! 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Roesja Wellerdieck 9 september 2013

Sinds kort heb ik ook een wakawaka. Licht geven doet hij prima en hij is nu mijn Samsung camera aan het opladen, maar mijn Nokia E52 wil hij niet opladen. waarom zou dat zijn? Juist dát zou erg praktisch zijn.

margreet nauta 6 februari 2014

Mijn wakawaka wil na 1 x niet meer laden.