In de spotlights: Lonneke

Maandelijks zetten Ebbie & Ivy een nudger in de spotlights. Dit keer portretteren ze Lonneke Rhodens, oprichter van De Mobiele Moestuin Haarlem.


  • Door

    Charlotte Tonino

    28 mei 2013
  • Door

    Hellen Lerou

    28 mei 2013

"Vraag jij je wel eens af hoe je goed voor jezelf én je omgeving kunt zorgen? Op een manier die ook nog eens leuk en lekker is? Ik wel, want gezonde voeding en de natuur zijn belangrijk voor mij. Daarom ben ik bestuurslid van Slow Food Haarlem. Een groep enthousiaste foodies die uitnodigt om eens verder te kijken dan de geraspte worteltjes van de supermarkt. Die je weer een actief onderdeel wil laten zijn van de voedselketen. Waardoor je minder eten weggooit en meer geniet van een pure, eerlijke maaltijd.

Om dit te stimuleren, heb ik De Mobiele Moestuin Haarlem bedacht. Dat is een mobiele pipowagen waarin alle gereedschap en kennis zit om een gemeenschappelijke moestuin op te starten. Zo wil ik mensen laten ervaren hoe heerlijk en bijzonder het is om groente te verbouwen. En ze inspireren om dit ook thuis te doen, op hun terras, balkon, vensterbank of in de tuin.

Met behulp van The City Challenge Haarlem zijn we onlangs gestart op het braakliggende terrein van de Ripperda kazerne. Die dag hebben twintig studenten in de stromende regen de grond puinvrij gemaakt. Daarna zijn geïnteresseerde omwoners komen helpen. Nu een maand later staan er palen om de perken en komen de uien voorzichtig boven de grond. Er zijn aardperen, aardappelen geplant en wortelen gezaaid. En deze week zijn ook de radijsjes aan de beurt.

We blijven hier net zo lang totdat de gemeente dit stuk land gaat bebouwen of totdat de moestuin ons niet meer nodig heeft. Dan stoppen we de schoffels terug in de pipowagen en rijden we naar een andere plek. Mijn droom is om zo alle braakliggende terreinen om te toveren tot openbare groenplaatsen waarin je kunt samenkomen, werken en genieten van de natuur!

En weet je wat behalve de gewassen nog meer groeit? Het sociale gevoel van de buurt. De één neemt hout mee, de ander kennis of zijn schroefboormachine om een hekje te maken. Even weg achter de computer, samen boven een groentebed. Dat geeft veel positieve energie. Dat is het mooie van in de natuur bezig zijn: ademhalen en open staan voor andere ideeën. Je spreekt mensen die je anders nooit spreekt. Daar pluk je heerlijke vruchten van. Net als wanneer je naar de natuur luistert en daar goed voor zorgt." 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Marina Seerden 31 mei 2013

Ik vind dit een geweldig idee en zou er graag meer over willen horen. Kan Lonneke contact met me opnemen?
alvast bedankt en groeten,
Marina Seerden

Supernudger 21 december 2013

Ha Marina,
Dat is leuk! Heel toevallig zie ik jouw bericht aan mij hier staan! Ik krijg geen melding binnen als er op deze pagina gereageerd wordt. Wellicht heb je me inmiddels via een andere weg gevonden, zo niet dan kun je mailen naar: demobielemoestuin@gmail.com Ook al is het nu werkelijk winters, ik heb al weer zin om de tuin in te duiken! Groet Lonneke


Gerelateerde blogs

In de spotlights: Tim

In de spotlights: Tim