Vriendenbijeenkomst bij Ja Natuurlijk!

Vriend van Nudge Qumotív zorgde voor een verslag van de inspirerende Vriendenbijeenkomst bij Ja Natuurlijk!


  • Door

    Team Nudge

    24 juni 2013

De kracht van kunst en eten

De tentoonstelling Ja Natuurlijk in het Haags Gemeentemuseum vormde woensdag 19 juni het bijzondere decor van de bijeenkomst voor Vrienden van Nudge. Gedurende deze tentoonstelling laten kunstenaars aan de hand van sculpturen, films, performances en bio-installaties verrassende partnerschappen zien tussen mens, natuur en techniek. Ongewone invalshoeken zetten ingesleten patronen op scherp, want: de manier waarop we nu omgaan met onze planeet moet veranderen. Of zoals Ine Gevers, curator, activiste en samensteller van de tentoonstelling het treffend samenvat: “Met af en toe groen gaan we de wereld niet redden.”

Cultuur en natuur

De vriendengroep werd meegenomen langs een aantal (co-)creaties van mens, natuur en techniek. Het Filipijnse kunstenaarsduo Aquilizan realiseerde op de museumvijver een kunstwerk van afval. De opgezette dieren van de controversiële Nederlandse kunstenares Tinkebell die eens van haar eigen kat een handtas maakte en de ‘Oil Spills’ van de Chinese kunstenaar Ai Wei Wei. Soms schokkend, soms hilarisch en soms ook inspirerend. Ze zetten de bezoeker in ieder geval aan om de wereld door een andere bril te bekijken en na te denken over de vraag: hoe kunnen we samen een duurzame toekomst realiseren?

Het echte proeven

Aansluitend werd er gedineerd in club KDA - Küche Der Armen - dat in de museumtuin zowel als levende sculptuur als restaurant fungeert. Kok Sjim Hendrix helpt hier zijn gasten bij het teruggaan naar het ‘echte proeven’ door op culinair gebied het spanningsveld tussen arm en rijk op te zoeken. Dat spanningsveld is terug te vinden in de verrassende combinaties die hij serveert, zoals speltrisotto met brandnetels, bouillon van tweede keus tomaat of de ‘Zwanenburger’, die bestaat uit oud brood, brave hendrik, zure ui en eigen jus. De ingrediënten van veel gerechten zijn afkomstig uit de museumtuin of directe omgeving. Het diner in bijzondere setting prikkelt daarmee niet alleen de smaakpapillen maar ook de geest. Dat leidt uiteraard tot interessante tafelgesprekken.

Eten verbindt

Hoe eten verder mensen weet te verbinden, heeft facilitair dienstverlener Asito laten zien met het Nationaal Integratiediner. Sander Haas - PR & Communicatie Manager bij Asito - hield een geanimeerd betoog over het verbinden van medewerkers binnen een organisatie door ze voor elkaar te laten koken. Drie jaar geleden deden 500 personen met verschillende achtergronden mee met het diner.

Het bleek een ideale manier culturele barrières te slechten en mensen dichter bij elkaar te brengen. Afgelopen editie schoven maar liefst ruim 7.000 mensen van zo’n 300 organisaties bij elkaar aan tafel en dit jaar zijn de ambities zelfs bijgesteld naar 15.000 deelnemers. Sander Haas: “Als mensen met verschillende achtergronden op zo’n manier bij elkaar komen gebeurt er iets bijzonders. Er ontstaan nieuwe ideeën en oplossingen. Diversiteit leidt daarmee - in welke vorm dan ook - tot positieve resultaten voor zowel medewerkers als organisatie.”

Ook meemaken?

De kunstmanifestatie Ja Natuurlijk duurt tot 18 augustus 2013. Wil je ook een keer zo'n bijzondere maaltijd meemaken? Op de site van Küche der Armen kun je reserveren (en lid worden).

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0


Gerelateerde blogs

De plastic challenge

De plastic challenge