Hoe kan mijn sportvereniging verduurzamen?

"Duurzaamheid staat nog zelden op de agenda bij besturen van sportverenigingen. Het begrip is breed en nog onbekend. Toch is het soms betrekkelijk eenvoudig en kan bijvoorbeeld energiebesparing verenigingen veel opleveren."


  • Door

    Team Nudge

    29 juli 2013

Dat stelt Lucas Hullegie, mede-initiatiefnemer van Duurzaam Verenigen, Vriend van Nudge. Hij is als partner betrokken bij het project van Nudge en het ABN AMRO World Tennis Tournament, die Nederlandse tennisverenigingen willen helpen verduurzamen. Voor de tennisverenigingen die nu hun plannen aan het smeden zijn voor een duurzame accommodatie geeft hij drie uitgangspunten die Duurzaam Verenigen graag benadrukt.

1. Gebruik de energie en kennis vanuit de vereniging!

Verduurzamen hoeft geen extra taak te zijn voor het verenigingsbestuur. Start met het bevragen van leden en sponsoren wat zij van de vereniging verwachten en nog belangrijker, wat wil en kunnen ze hierin betekenen. Dit kan zijn door een digitale vragenlijst, een sponsoravond of tijdens een drukke wedstrijddag in de kantine. Mijn ervaring is dat veel verenigingen een aantal leden of sponsoren hebben die op welke manier ook projecten rondom verduurzaming interessant vinden en dit in een werkgroep graag (tijdelijk) willen oppakken. Zij vinden het leuk om vanuit hun vakgebied een bijdrage te leveren aan de vereniging, in plaats van regulier vrijwilligerswerk.

2. Volg de Trias energetica

Verduurzamen betekent niet direct het plaatsen van zonnepanelen. Dit is een prachtige oplossing om duurzame energie op te wekken en energiekosten te drukken. Maar ook met zonnepanelen slurpen oude clubgebouwen of lichtmasten nog steeds energie. De Trias energetica leert ons dat verduurzamen start met energiebesparende maatregelen. Uitgangspunt moet zijn om zo energiezuinig mogelijk gebruik te maken van energie uit hernieuwbare bronnen.

Vraag een installatiebedrijf dat al sponsor is, of dichtbij gevestigd is, om een energiescan uit te voeren. Dit kan wellicht als sponsordienst, of door een investering van ongeveer €250. Hierin wordt duidelijk dat de vereniging de investering vaak snel terugverdient en vele euro’s kan besparen door eenvoudige maatregelen. Bijvoorbeeld door vervanging van oude vrieskisten, plaatsen van dubbelglas, led-verlichting boven de bar of tochtstrips. Na beperking van de energievraag kan de vereniging kijken naar de tweede stap, het opwekken van duurzame energie. Zonnepanelen, zonneboilers of zelfs een windmolen op het sportpark. Laatste stap is het zo efficiënt mogelijk gebruik maken van fossiele brandstoffen om in de resterende energiebehoefte te voorzien. bijvoorbeeld door gebruik te maken van een warmtepomp of het beperken van leidinglengtes van verwarming- en ventilatiesystemen.

3. Monitoring, laat zien wat het heeft opgeleverd!

Een belangrijk criteria voor de WTT duurzaam project voor Duurzaam Verenigen is dat verenigingen aangeven wat ze besparen en waarvoor de vereniging het gebruikt. Wordt hiermee de opleiding van vrijwilligers vergoed, een project rondom sportiviteit en respect gestart of een nieuw terras aangelegd? Transparantie is van groot belang om alle leden en betrokkenen van de vereniging bewust en enthousiast te maken wat duurzaamheid de vereniging oplevert.

In een nieuwsbericht op Sportknowhowxl vertelt Lucas meer over het project en de verduurzaming van verenigingen.

Duurzaam Verenigen is een initiatief dat vanuit een online platform de verduurzaming van sportverenigingen bevordert. Het biedt onafhankelijke informatie, duurzame concepten, workshops, trajecten voor verenigingen en advies op maat.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0