Het initiatief van Judith: GEEF Café

Een nieuw initiatief dat Nudge graag een zetje geeft: het GEEF Café in Amsterdam. Help je mee? Of kom je eten? Judith vertelt meer.


  • Door

    Team Nudge

    26 augustus 2013

Mijn naam is Judith Manshanden en ik ben een van de initiatiefnemers van GEEF Café; een not-for-profit restaurant waar gasten de mogelijkheid hebben om zelf te bepalen wat zij voor een maaltijd betalen.

Voordat ik meer vertel over het GEEF Café, zal ik mezelf kort introduceren. Na het afronden van mijn studie psychologie in 2004 ben ik als zelfstandig ondernemer aan de slag gegaan. Met mijn bedrijf “Global People” nam ik mensen mee naar Kenia om daar samen met lokale (straat)jongens in ontwikkelingsprojecten te bouwen. Hierdoor kwamen bijzondere en leerzame verbindingen tussen mensen uit verschillende culturen tot stand. In 2008 heb ik de overstap gemaakt naar managementadviesbureau Boer & Croon. Daar legde ik me als consultant toe op leiderschap en organisatieontwikkeling.

Bij toeval maakte ik in het begin van 2012 kennis met het concept “pay-as-you-can café”. Dit is een restaurant als ieder ander, met een gezellige sfeer, vriendelijke bediening en lekker en gezond eten. Er is echter een verschil; er staan er geen vaste prijzen op het menu. Iedere gast heeft de mogelijkheid om voor een maaltijd te betalen wat hij of zij kan en wil missen. Als iemand onvoldoende financiële middelen heeft, kan er vrijwilligerswerk worden gedaan in ruil voor een maaltijd. Hierdoor wordt lekker en gezond eten voor iedereen toegankelijk. In de VS zijn er ondertussen meer dan 30 restaurants die, onder de vlag van de OneWorldEverybodyEats Foundation, volgens het 'pay as you can' principe werken. In de video vind je een impressie van One Bistro in Miamisburg, Ohio. Er is ook een versie met Nederlandse ondertiteling.

Op dit moment zijn we hard op zoek naar een geschikte locatie in Amsterdam. Tot die tijd zitten we echter niet stil! Op 11 en 12 oktober gaan we alvast een weekend open in het Tugelahuis in Amsterdam Oost. Samen met de leerlingkoks van Fifteen organiseren we twee diners rondom de thema’s geven, locale producten en foodwaste. Jij bepaalt wat je betaalt en van de opbrengst verzorgen we een lekkere lunch voor mensen die het financieel moeilijker hebben.

Voor de organisatie van dit evenement willen we een beroep doen op jullie! We zijn namelijk op zoek naar:

  • Een mobiele keuken waar de leerlingen van Fifteen de maaltijd kunnen bereiden. Meer details zijn op aanvraag beschikbaar.
  • Een filmmaker die het evenement voor ons wil filmen
  • Vrijwilligers die willen helpen in de bediening

Als het je leuk lijkt om als gast aanwezig te zijn, ben je natuurlijk ook van harte welkom! Reserveer via info@geefcafe.nl. Kijk ook op onze site www.geefcafe.nl voor meer informatie. We hopen je te zien op 11 en 12 oktober. 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0