Uit Je Eigen Stad: stadslandbouw populair!

Grote interesse voor het concept van het Rotterdamse stadslandbouwinitiatief Uit Je Eigen Stad, meldde de Volkskrant onlangs. De initiatiefnemers willen de komende jaren uitbreiden.


  • Door

    Team Nudge

    28 augustus 2013

uitjeeigenstad tuinHet stadslandbouwbedrijf met restaurant startte een jaar geleden op een braakliggend rangeerterrein in de Marconistraat. Tussen grote kranen, containerschepen en heel veel beton ligt een tuin ter grootte van een voetbalveld. De filosofie achter het bedrijf is om de stad weer te verbinden met de productie van voedsel, zodat mensen zelf kunnen zien hoe voedsel tot stand komt. 'We willen de boer weer een gezicht geven. Doordat we de tussenhandel ertussenuit halen, krijgt de boer een goede prijs voor zijn waar en verliezen we geen marge aan tussenhandel', vertelt Huibert de Leede, één van de drie initiatiefnemers. Het grootste deel van het aanbod in de winkel wordt ter plaatse geproduceerd. Andere producten, zoals jams, mosterd, worsten en lamsvlees, worden gekocht bij ondernemers uit de directe omgeving. uitjeeigenstad restaurantSteeds meer gemeenten en bedrijven tonen interesse in het concept om zo braakliggende terreinen aantrekkelijker te maken voor andere huurders en kopers, vertelt de Leede. 'De onderneming is vernieuwend en trekt mensen aan. Dat is aantrekkelijk om er vervolgens allerlei andere zaken omheen te ontwikkelen, zoals woningbouw. Ze noemen het ook wel placemaking: een braakliggend terrein veranderen in een gave plek waar mensen graag komen. Zo geef je de omgeving een impuls en wordt daarmee de grond meer waard'. De gemeenten Utrecht, Amsterdam, Almere en Amersfoort hebben dan ook interesse voor het concept. Ook een projectontwikkelaar en de Nederlandse Spoorwegen hebben zich gemeld. De NS heeft in Utrecht een oud industrieterrein waarvan op dit moment 8 hectare niet wordt verhuurd. De Rotterdamse stadsboerderij lijkt zich daarmee te ontwikkelen tot een magneet voor stadsontwikkeling. Op de Facebook-pagina vind je tips, nieuwtjes en recepten. Wil je er ook eens een kijkje nemen? Meer info vind je bij Bright Spot. En ook bij Iens lees je positieve recensies. Heb jij al een stip gezet op onze kaart? Steun Nudge, consumentenplatform voor een duurzame samenleving: www.nudge.nl

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0