Hansa Green Tour toont hoopvolle ontwikkelingen in duurzame mobiliteit en energie

Karl en Pepijn reden namens Nudge mee in de Hansa Green Tour, een jaarlijks terugkerend evenement waar duurzame mobiliteit en energie centraal staan.


 • Door

  Team Nudge

  29 augustus 2013

Tijdens een meerdaagse tour langs de eeuwenoude Hanze-route, worden organisaties bezocht die innoveren in duurzame mobiliteit en energie. Onderweg wordt genetwerkt, geluisterd en geleerd. Verplaatsing is alleen toegestaan in alternatief aangedreven auto’s. Nudge reed mee in een Opel Ampera.

Het startschot klonk bij de Rabobank in Groningen. Nog voor de grens met Duitsland werd bereikt deed de tour drie innoverende locaties in Noord-Nederland aan. Onno de Jong, airportmanager van Groningen Airport Eelde, vertelde bevlogen waarom de onlangs gerealiseerde baanverlenging een voorbeeldproject is voor duurzaam bouwen in de luchtvaart-infrastructuur. Bewust voegde hij aan zijn verhaal toe: 'Het beste is natuurlijk helemaal niet meer vliegen, maar vanwege de vraag is dat geen optie.' Buiten werden de elektrische auto’s van de Hansa Green Tour snel opgeladen.

Ook Edward Doorten ontbrak het niet aan bevlogenheid, toen hij vertelde over het meest duurzame tankstation ter wereld. Nog dit najaar kunnen automobilisten op de A28 bij Pesse terecht bij Green Planet voor duurzame brandstoffen en het opladen van elektrische auto’s. Flexwerkplekken, een biologisch restaurant en duurzame educatie maken het wachten waardevol. De laatste stop in Nederland was bij Attero, zelf ook deelnemer aan de tour. Bij Attero worden duurzame oplossingen voor afvalstromen verzorgd. Reinier van den Berg, ambassadeur van Nudge, sloot het rijtje bevlogen sprekers van de dag af met een ontzettend helder, inspirerend en activerend relaas over de opwarming van de aarde. Met Reinier’s uitspraken ‘Het kan nog’ en ‘Wees de ander te groen af’ in ons achterhoofd vervolgden we onze weg met hoop voor de toekomst van onze planeet.

Drie dagen later in Polen maakten we de eindstand op: 

 • De gemeente Lathen (Duitsland) produceert twee keer zoveel stroom dan ze zelf nodig hebben, via zon-, wind- en bio-energie
 • Draadloze verlengkabels voor het opladen van elektrische auto’s worden momenteel ontwikkeld
 • Audi onlangs geopende e-gas factory gebruikt de overcapaciteit op het energienet om bio-gas te produceren als brandstof
 • In Hamburg verbleven we in het Scandic Emporio Hotel, de meest duurzame hotelketen in de Noordse regio (Noord-Europa)
 • Mercedes Benz Bremen heeft negen emissievrije voertuigen rijden in Bremen, waarmee ze koploper zijn
 • De Energiewende in Duitsland, de transitie naar een duurzame economie, levert uitgestrekte velden vol zonnepanelen en windmolens op, een geweldig gezicht
 • ECC Batteries (Geesthacht, Duitsland) ontwikkelt grote batterijen om de overcapaciteit aan stroom op het net op te slaan en te gebruiken wanneer de vraag groter is dan het aanbod
 • Nordex, producent van windmolens, voorziet steeds efficiëntere en (dus) goedkopere windenergie. Eneco, in de gedaante van Joost de Boer deelnemer aan de Hansa Green Tour, is een grote afnemer van Nordex.
 • Samsø, een gemeente en eiland in Denemarken, wekt volledig duurzaam 100% van haar eigen stroom en 75% van haar eigen warmte op. Ze is daarmee de grootste CO2-neutrale woongemeenschap ter wereld.
 • Drenthe zet via de grootschalige productie van groen gas, investeringen uit het bedrijfsleven en ondersteuning van de burgers in op verduurzaming van de provincie.
 • Joost van den Brande heeft iedereen langs de Hanze-route enthousiast gemaakt over Satino Black, het meest duurzame wc-papier ter wereld
 • De Tesla (100% elektrisch) heeft de laatste etappe van Goleniów naar Groningen, zo’n 350 km, in één keer gereden
 • ‘Autodelen’ en ‘minder rijden, meer ov en fiets’ waren veel besproken onderwerpen tijdens de tour
 • Roger Prins van Online Adviseurs MKB in Amersfoort is de 'Duurzame Mobiliteitsheld 2013' geworden. Samen met bijrijder Janet Koek heeft hij 1746 kilometers afgelegd in een Volkswagen UP Ecofuel op aardgas. Met een totaal verbruik van slechts 4,0 liter benzine en 67 kilo aardgas werd een gemiddelde gehaald van 1:25 op aardgas, waarvan het merendeel gereden op klimaatneutraal groengas van Attero en Duits biogas. Gefeliciteerd Roger!

De Hansa Green Tour verbindt, net als Nudge, al jaren mensen en organisaties om samen verduurzaming te versnellen. Ook dit jaar is de tour daar weer uitstekend in geslaagd. Als we met z’n allen de schouders eronder zetten, gaan we een hoopvolle toekomst tegemoet, mede dankzij initiatieven als de Hansa Green Tour. 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Roel Swierenga 30 augustus 2013

Leuke samenvatting jongens, en leuk dat jullie mee hebben gedaan!
Samen gaan we voor duurzaam en kunnen we nog meer mensen enthousiasmeren voor clean technology

Supernudger 21 augustus 2014

[…] jaar reden Karl en Pepijn mee in de Hansa Green Tour, een jaarlijks terugkerend evenement waar duurzame mobiliteit en energie […]