In de spotlights: Michael

Maandelijks zetten Ebbie & Ivy een nudger in de spotlights. Dit keer portretteren ze Michael Avramidis, oprichter van De Afvalmarkt.


  • Door

    Hellen Lerou

    29 augustus 2013
  • Door

    Team Nudge

    29 augustus 2013

"Dit moet toch beter kunnen, dacht ik toen ik als afvalmanager weer veel geld voor matige oplossingen vroeg. Beter voor de klanten, beter voor het milieu. Nou zien veel bedrijven afval als een vervelend bijproduct. Ze willen er zo snel mogelijk vanaf en hebben daarom vaste afvalverwerkers. Maar als ze de tijd zouden nemen om zich te oriënteren op andere mogelijkheden, is de kans groot dat ze initiatieven vinden met een betere toepassing voor hun afval en die ook nog eens (meer) willen betalen. Alleen hoe vind je snel en gemakkelijk de juiste afnemers van jouw afvalsoort?

Om aan die vraag tegemoet te komen, heb ik een virtuele afvalmarkt bedacht. Een site waarop afvalaanbieders en afvalverwerkers elkaar gemakkelijk kunnen ontmoeten. En waarin ik met een model (de ladder van Lansink) laat zien dat je geld bespaart, als je beter met afval omgaat. De transparantie op mijn site geeft de aanbieder de kans om de oplossing te kiezen die het meest milieuvriendelijk is én het meeste oplevert. Het prikkelt de (traditionele) verwerker om meer te doen dan simpelweg verbranden. Anders kan hij niet meer concurreren met andere partijen.

Neem bijvoorbeeld gebruikte enveloppen. Die verdwijnen meestal in de afvalbak of bij het oud papier. Maar op mijn site staat een bedrijf dat er schrijfblokken van maakt. Volledig hergebruik in plaats van recyclen of verbranden. Dat is milieuvriendelijker en levert meer geld op voor beide partijen.

Ik ben net drie maanden gestart met www.deafvalmarkt.nl en heb nog lang niet alle afvalwerkers in kaart gebracht. Ook word ik nog onvoldoende gevonden door de aanbieders. Hard blijven netwerken dus, want juist door bekendheid gaat dit systeem zich straks vanzelf vullen en verbeteren. Gelukkig reageren de bedrijven die ik tot nu toe heb benaderd enthousiast. Dat is een goed begin. En wat zou het geweldig zijn als in de toekomst mede door mijn site afvalverwerking niet meer nodig zou zijn. Omdat er productiemethodes zijn ontwikkeld waarbij geen afval meer ontstaat. Dan moet ik weer wat anders gaan bedenken, maar dat geeft helemaal niets!" 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0


Gerelateerde blogs

In de spotlights: Tim

In de spotlights: Tim