Het regent bijna nooit (.. dus ga toch fietsen!)

Gerard houdt al 8 jaar bij hoe vaak het regent als hij naar zijn werk fietst. De conclusie: dat valt dus echt heel erg mee. Het regent bijna nooit!


  • Door

    Team Nudge

    27 juni 2017

"Ik heb geen zin om nat te regenen!" Het is een veelgebruikte smoes om niet te gaan fietsen. Om dat excuus te ontkrachten, begon Gerard een statistiekje en maakte hij een website. Hij fietst zelf 4 dagen per week naar zijn werk. Van Grave naar Nijmegen en terug, zo'n 17 kilometer enkele reis. Het kost Gerard ongeveer 40 minuten om de afstand af te leggen. Hij smokkelt niet. Ook als er heel slecht weer voorspeld wordt, stapt hij op de fiets.

90,2% volledig droge ritten

De statistiek bevat inmiddels 2850 fietsritten. Tijdens 279 ritten, dus minder dan 10%, viel er regen. Ook als er alleen een buitje van een paar minuten valt, labelt Gerard de rit 'nat'. Het beeld is dus eigenlijk gunstiger. "Het regent bijna nooit een hele rit van 40 minuten. Dat is maar zo’n 4 a 5 keer per jaar het geval", schrijft Gerard bij de veelgestelde vragen. "Daaruit kun je dus eigenlijk concluderen dat het NOG minder regent dan dat uit het overzicht blijkt!" En nee, Gerard woont niet in het droogste stukje van Nederland. Ook het KNMI komt in statistieken over tientallen jaren tot vergelijkbare percentages.

Fietsweerbericht

Weeronline geeft een fietsweercijfer - een rapportcijfer dat is samengesteld uit weerinformatie die voor fietsers van belang is. Veel wind zorgt bijvoorbeeld voor flink veel minpunten. Verder spelen regen, mist, temperatuur, zonuren en kans op onweer een rol bij het rapportcijfer. In de zomer wordt het fietsweercijfer berekend tussen 8.00 en 20.00 uur. In de winter verschuift de periode naar een uurtje eerder. Op de website vind je het fietsweerbericht voor jouw eigen stad - compleet met uitgebreide vooruitzichten. Ook Weerplaza heeft een fietsweerbericht. En vertrouw je het toch niet helemaal? Op Buienradar zie je of je nog wat moet schuiven met je reistijd.
 

Meeste regen in de zomer

Naar aanleiding van 'Fiets naar je werk'-dag deden Viking en Buienradar een onderzoekje. De cijfers over de afgelopen tien jaar lieten zien: tussen 9 en 10 uur 's ochtends valt er gemiddeld de minste regen en woensdag is de droogste werkdag. Wist je trouwens dat de zomer het natste seizoen is? Net het jaargetijde waarin het minder erg is om een buitje mee te pakken.

Kortom... voortaan in elk geval 's woensdags op de fiets naar je werk! ;-) 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 4

Reiné Gadellaa 6 september 2013

Dat is ook mijn ervaring! Dat wil zeggen, in mijn geval regent het nog veel minder (want de ritten zijn korter, waarmee de kans kleiner is en ik "op buienradar" kan fietsen).
Ik denk dat ik over 10 jaar maar een of twee keer echt nat ben geworden... (ik heb geen regenkleding, neem ook zelden een paraplu mee en heb geen keuze want geen auto).

Supernudger 1 oktober 2013

Inderdaad ook mijn ervaring. Meestal in periodes, aantal keer achter elkaar. Ik vermoed hier een medeligger?

Dirk van Tellingen 6 oktober 2013

Ik kan beamen dat het bijna nooit regent als je op de fiets naar je werk gaat. Ik fiets 5 dagen per week 12,5 km naar en van m'n werk, in ongeveer 40 minuten. Dat zijn ongeveer 250 werkdagen per jaar, dus 500 ritjes. 4 jaar lang heb ik de regen bijgehouden: 27, 21 28, 27 keer heb ik (deels of de hel rit) m'n regenpak aan moeten doen, dat is bijna te verwaarlozen.

Karl Beerenfenger 15 oktober 2013

Wat een onwijze eye-opener. Het is eigenlijk bijna een open deur, maar je moet het gewoon eens onderbouwd van iemand horen. Zoals nu dus. :)