Wie durft? Lift voortaan naar je werk!

Waarom gaan we niet weer vaker liften?, vraagt nudger Marjan zich af. Collectief gebruik van individueel vervoer heeft de toekomst, aldus een Belgische student verkeerskunde. Hoe gaan we dat voor elkaar krijgen? Wie denkt mee?


  • Door

    Team Nudge

    19 september 2013

"Ik vraag mij af waarom het liften totaal uit het straatbeeld is verdwenen. De lifter is absoluut een uitstervend ras en de resterende liftershaltes verdwijnen ook langzaamaan. Liften komt als optie niet meer in een mens op. Men wacht braaf een half uur bij de bushalte tot de volgende bus, terwijl er ondertussen honderden auto’s passeren die precies daarheen gaan, waar jij ook heen wilt. Dagelijks rijden er duizenden auto’s met 1 persoon erin, (vaak stapvoets) hetzelfde stukje heen en weer. En dat is meer dan zonde. In de komende “change of an era” die we tegemoet gaan als het gaat om individualisering, het klimaat en duurzaamheid zou een revival van het liften een prima uitkomst kunnen bieden aan de problemen waar we als gehele wereld mee te maken gaan krijgen de komende jaren.

Natuurlijk zijn er tegenwoordig goede initiatieven om het carpoolen te bevorderen zoals Toogethr.com en Samenrijden.nl (ANWB). Allemaal vormen waarbij je van tevoren afspreekt dat je met elkaar meerijdt. Dit levert gegarandeerd een lift op, maar het beperkt je ook in je vrijheid wanneer je wilt vertrekken of terugreizen. Van een spontane ontmoeting is weinig sprake meer.

Liften heeft veel voordelen en maar een paar (niet onoverkomelijke) nadelen. Met liften kom je namelijk spontaan in contact met mensen die je in je werk, familie of vriendenkring niet tegenkomt. En dat is mooi. En leerzaam. Het kan de individualisering doorbreken. Net als het initiatief van de Social Coupe in de trein (de tegenhanger van de stiltecoupe) bevordert liften de sociale interactie, het verruimt je blik en maakt dat je toleranter naar bepaalde type mensen gaat kijken. Bovendien houden lifter en liftgever er een goed gevoel aan over voor de rest van de dag. Mensen helpen graag andere mensen. Daarnaast is het ook nog eens heel goed voor het milieu; het vermindert files, parkeerproblemen en CO2-uitstoot.

Wat zou het mooi zijn als het weer de normaalste zaak van de wereld zou worden om iemand een stukje mee te nemen, of om met iemand mee te rijden. Waarom niet dagelijks, naar je werk? Lees het inspirerende verhaal van Stefan Aerts uit Helchteren (BE), die al vier jaar naar zijn werk lift en iedere dag op tijd komt. Of bekijk de korte Vimeo-reportage over Jan Geleijns, die al 30 jaar 42 km naar zijn werk lift en terug.

Ik heb het als experiment ook een dag geprobeerd, een afstand van maar zo’n zes kilometer van huis naar UMC St Radboud. Op de heenweg moest ik vijf minuten wachten, op de terugweg een minuut. Thuis was ik twee prachtige ontmoetingen en een mooi verhaal rijker. En ik weet zeker dat die lift ook onderwerp van gesprek is geweest ’s avonds aan tafel bij de liftgevers!

Natuurlijk zijn er allerlei redenen waarom je met je eigen auto naar je werk moet. En er zijn ook absoluut beren op de weg; veiligheid met stip op nummer een. Maar dit is met goede voorlichting en moderne technieken absoluut niet onoverkomelijk. In België bijvoorbeeld heeft het reisinformatiecentrum Wegwijzer.be een folder hoe je veilig moet liften met hele goede, bruikbare tips die je echt weerbaar maken. Ze geven er zelfs workshops over. Als je mensen goed voorlicht en ondersteunt kun je veilig liften weer op de kaart zetten. Het inrichten van een veilige liftershalte met camera, een liftersapp met de mogelijkheid het kenteken te scannen zou al veel van het onveilige gevoel kunnen wegnemen. Misschien zou een lifterskeurmerk een uitkomst zijn, waar je je kunt registreren en je een veilige chauffeur kunt herkennen aan een keurmerksticker en een veilige lifter aan een keurmerkpasje. Dit zijn maar een paar mogelijkheden die het overwegen waard zijn.

Wie wil er verder met mij over dit idee meedenken?" Marjan Knippenberg, Nijmegen - info@nederlandlift.nl

Schreeuw het van de daken!


Reacties 7

Supernudger 19 september 2013

Leuk en informatief bericht. Ik ben het ermee eens dat het jammer is dat liften zo verdwenen is uit het straatbeeld. Er zijn zeker positieve aspecten aan te beleven zoals je goed beschrijft. Het willen regelen van liften heeft wel iets tegenstrijdigs. Bij liften denk je eerder aan vrij dan aan regels.

Supernudger 20 september 2013

Klopt; de kracht van het liften zit hem in het spontane. Vooraf je ritje regelen beperkt je in je vrijheid en dan moet je ook nog eens moeite doen elkaar te ontmoeten. Terwijl je met liften gewoon op de route van de chauffeur staat. Het keurmerk met sticker en pasje lijkt niet haalbaar (de lifters zullen die moeite wel doen, maar de chauffeur?), alhoewel ze in Belgie daar nu een proef doen daarmee Covoitstop: http://www.covoitstop.be/accessoires/
Eens in de gaten houden hoe die proef uitpakt.....

Supernudger 1 oktober 2013

Behalve een makkelijke, snelle en duurzame manier van reizen heeft dit idee nog en belangrijk aspect. Dit is wel even aangekaart, maar gezien de tijd is dit aspect zeker niet onbelangrijk. Nu iedereen bezig is met zijn eigen virtuele omgeving (telefoon/laptop wel te begrijpen) vinden spontane contacten steeds minder plaats. De trein was daar vroeger en mooie gelegenheid voor. Liften biedt een uitermate geschikt alternatief. De chauffeur rijdt en kan behalve dat wel praten en de lifter kan niet ongegeneerd in zijn telefoon duiken. Liften is dus behalve reizen, nieuwe mensen leren kennen die je anders niet was tegen gekomen. Kan liften een nieuwe vorm van netwerken worden?

Supernudger 1 oktober 2013

Hi, wat leuk! Ik lift sinds 7 jaar met veel plezier van Nijmegen-Wageningen, eerst voor studie, nu voor werk. Ik geniet van liften, de mooie ontmoetingen met hele verschillende medemensen, de ene keer in BMW, de andere keer in een hijskraan, mooi! Het scheelt een hele hoop tijd. Sta max een kwartier te wachten en dan ben ik er in 35 min ipv een uur en een kwartier. Veel mensen vragen aan me, ben je dan niet bang of geen nare ervaringen? Nou, nee, ik leef liever niet uit angst voor mijn medemens, mensen die willen helpen en open staan voor een ontmoeting selecteren zichzelf wel uit door wel/niet te stoppen. In al die jaren nog nooit wat naars meegemaakt, een enkele keer een lift afgeslagen, intuitie volgen blijft belangrijk.
Ik wil wel verder meedenken, bakkie kof Marjan?

Marjan Knippenberg 1 oktober 2013

Leuke invalshoek Mechtild! Kopje koffie lijkt me een goed plan Marieke. Mail je me even via info@nederlandlift.nl? Dan kunnen we wat afspreken.

pascalle Wubben 1 oktober 2013

Ohh echt heel toevallig dit! Ik ben aan het rondkijken voor een (vast) lift/reisgenootje voor tripjes in NL en Europa! Alleen wil/kan/ niemand uit mijn directe omgeving of ze zijn bang. Ik daarin tegen heb vertrouwen in de goede mens. Klinkt misschien heel negatief maarja ik geloof dat er ook goede mensen bestaan! Vind het trouwens heel inspirerend om te lezen dat mensen elke dag naar hun werk liften! Welke reacties krijg je vanuit je omgeving etc? P.s als iemand nog een site weet waarop je reisgenootjes kan vinden let me know!