Humist worden? Gratis cursus!

Een vraag voor alle enthousiaste tuiniers: hoeveel weet jij eigenlijk over de bodem waarop je teelt? Marc Siepman noemt zichzelf ‘humist’ en vindt een gezonde bodem zó belangrijk dat hij zijn kennis gratis uitdraagt.


Met zijn initiatief 'Gevoel voor humus' zet Marc zich in voor het herstel en behoud van de natuurlijke vruchtbaarheid van de bodem. In zijn weekendcursussen leer je over het bodemvoedselweb, over de gevolgen van kunstmest én over de oplossingen. 

Humisme definieert Marc als 'kennis van het bodemvoedselweb'. Op en in de bodem krioelt het (als het goed is) van het leven. Eén vierkante meter bevat 230 gram bacteriën, 270 gram schimmels, protozoa, regenwormen, geleedpotigen, algen en aaltjes en zwammen. Nog los van de slakken, reptielen, kleine zoogdieren en vogels. Samen vormen ze een uiterst complex voedselweb, waar we nog steeds maar weinig van weten.

In onze maatschappij, waarin alles snel en efficiënt moet, wordt het belang van de bodem vergeten: we zijn de plant rechtstreeks gaan voeden, terwijl we de bodem zouden moeten voeden. Wat voor gevolgen dat heeft, leer je in de cursus. Maar ook hoe we het wel zouden moeten doen en wat een enorm scala aan voordelen dat biedt. In het interview 'Een ondergrondse bankrekening' lees jemeer over het belang van gezond bodemleven.

Graven koeien een kuiltje?

Een concreet voorbeeld is het verhaal rond verse mest: verse mest is voor de bodem niet verteerbaar. Het verzuurt de bodem en dat leidt tot structuurbederf, afname van grote groepen bodemorganismen en overheersing door bepaalde groepen ‘schadelijke’ organismen. Deze veroorzaken weer ziektes in planten, dieren en mensen die leven van het land en de gewassen die er geteeld worden. Die gewassen bevatten minder vitamines, eiwitten en mineralen. Zo brengen we uiteindelijk ook onszelf schade toe. Kortom: als verse mest in de grond hoorde... dan groeven alle koeien een kuiltje!

Marc geeft cursussen en lezingen door het hele land (en soms in België). Meedoen? Op zijn website vind je alle informatie en data.

 

Schreeuw het van de daken!