3D-printer van afgedankte computeronderdelen

Een werkende 3D-printer van weggegooide onderdelen van scanners, printers en computers? Kodjo Afate Gnikou uit Togo kreeg het voor elkaar. Kosten: zo'n 70 euro.


  • Door

    Team Nudge

    21 oktober 2013

Bij ons betaal je in de winkel al gauw 1000 euro voor een 3D-printer. Een kansrijk businessmodel dus, dat bovendien een positieve bijdrage levert aan het enorme E-waste probleem in Afrika. Bijna al het materiaal voor zijn 3D-printer vond Afate op de lokale vuilnisbelt.

Hij maakt deel uit van het WoeLab, een hackerspace in de stad Lomée, en wil laten zien dat ook Afrika in staat is tot technologische innovatie: "My dream is to give young people hope and to show that Africa, too, has its place on the global market when it comes to technology." Met de 3D-printer kan Afate nu zelf kleine objecten maken - die hij weer kan gebruiken in volgende ontwerpen en apparaten. Om de stap te maken van het open source prototype naar een volwaardige productie startte hij een (inmiddels gerealiseerd) crowdfundingproject.

Het ontwerp van Afate’s duurzame printer doet mee aan de NASA International Space Apps Challenge in Parijs. The sky is no limit voor Afate: hij stelt voor om de E-waste voortaan naar Mars te sturen in de vorm van autonoom werkende apparaten.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Supernudger 28 oktober 2013

[…] jij ook zo geïnspireerd van het verhaal over de 3D-printer uit oude onderdelen? Het is een mooi voorbeeld van jugaad. Dat Hindi-woord betekent zoveel als ‘geïmproviseerde […]

Supernudger 11 november 2013

Super interessant en leuk artikel en zo zie je maar weer dat het altijd goedkoper kan!