GEEF pop-up weekend: verbinding en overvloed

Het eerste GEEF Café pop-up weekend was een succes. Initiatiefnemer Judith kijkt tevreden terug.


  • Door

    Team Nudge

    22 oktober 2013

Mensen vragen zich vaak af of 'pay as you can' wel werkt in Nederland. Dat past toch helemaal niet in onze (krenterige) cultuur? Wij besloten het afgelopen weekend de proef op de som te nemen. Tijdens het GEEF pop up weekend konden mensen twee dagen lang 'pay as you can' dineren in het Tugelahuis in Amsterdam Oost. Met de opbrengst van de avond wordt op 26 oktober een lunch georganiseerd voor mensen die het financieel moeilijk hebben.

In de aanloop naar het weekend was de belangstelling groot. We zaten dan ook op beide dagen, op een paar last minute afmeldingen na, vol.

Op vrijdagavond stroomden de eerste gasten rond 19.00 uur binnen. Zij werden ontvangen met een welkomstdrankje, een lokale cider van Giel, waarna zij een plaatsje konden uitzoeken aan tafel. Omdat het thema van de avond 'geven en delen' was aten mensen samen aan lange tafels, serveerden we het eten in veel verschillende kleine bakjes die moesten worden doorgegeven en nam iedereen een eigen (alcoholisch) drankje mee om te delen. Mede dankzij de vrolijke liedjes van zangeres Barbara Breedijk, zat de stemming onder de gasten er al snel goed in en werd er heel wat af gedeeld.

De leerling-chefs van Fifteen, voor ons kwamen koken, verrasten ons met een heerlijke pompoensoep, een hoofdgerecht van allerlei kleine Surinaamse gerechtjes en een warm peertje met hangop als dessert. Uiteraard werd er geen voedsel verspild en wat overbleef kon door de gasten mee naar huis genomen worden.

Tijdens de koffie was het dan zover; tijd om te geven. Wat zou er gebeuren? Omdat we graag wilden dat mensen met hun hart, en niet met hun hoofd, zouden geven, vroegen we iedereen om de ogen dicht te doen en terug te denken aan een keer dat ze iemand iets moois cadeau hadden gedaan. Een cadeau dat niet te groot en niet te klein was, niet te duur maar ook niet te goedkoop en waar de ontvanger heel blij mee was. Met dit gevoel in hun hart, mochten mensen een bedrag kiezen dat ze vonden passen bij de avond. De gift mocht in een envelop worden gestopt of met pin worden afgerekend.

Het openmaken van de enveloppen was een spannend moment. Wat opviel was dat giften ver uiteen liepen. Bedragen varieerden tussen de 5 en 50 euro. Toch kwamen we op beide avonden op een gemiddelde gift op 21 euro uit. Hiermee waren voor ons de kosten het pop up weekend en de lunch op 26 oktober gedekt. En nog belangrijker; de proef is geslaagd! 'Pay as you can' werkt; ook in Nederland.

Maar we merkten nog iets bijzonders; namelijk de sfeer aan tafel. Mensen stelden zich open voor elkaar, deelden hun eten en drinken en raakten met elkaar in gesprek. Er ontstond een gevoel van verbondenheid. Zou dat komen omdat geld maar een bijrol vervulde op deze avond? Het is moeilijk te zeggen, maar één van de gasten gaf haar gevoel heel mooi weer: “Het is dan misschien crisis, maar ik had een gevoel van overvloed”. En dat was precies onze bedoeling.

PS. Geef jij ook een zetje? GEEF Café zoekt nog een locatie in Amsterdam

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1

Supernudger 31 oktober 2013

[…] het (sociale) principe ‘Jij bepaalt wat je betaalt’ leidend is. Inmiddels heeft GEEF!Café een succesvol eerste weekend gehouden, georganiseerd op een tijdelijke locatie. Initiatiefnemer Judith Manshanden zocht al in de […]