Esther bezorgt beebox in Haarlem

Volgende week organiseren onze Vrienden beebox en Vuur & Vlam een duurzame kookworkshop voor nudgers uit de regio Haarlem. Even kennismaken met Esther, ondernemer bij beebox, die iedere week een box vol verse producten bij haar abonnees uit de regio Haarlem en omstreken bezorgt.


  • Door

    Team Nudge

    25 oktober 2013

“In maart hoorde ik over dit concept van een familielid die bij de beebox werkt en ik was er gelijk helemaal van ondersteboven. Ik ben de afgelopen zeventien jaar werkzaam geweest bij Randstad in de functie van 'ondernemend manager' in verschillende werkgebieden en vorig jaar heb ik een punt achter deze carrière gezet. Ik ben 42 jaar en heb het afgelopen jaar gebruikt om mij opnieuw te oriënteren op welke ingrediënten ik echt belangrijk vind in mijn werk- en privéleven en hoe ik daar een verdere invulling aan wil geven. Ik wilde weer wat dichter bij mijzelf, mijn directe omgeving en de natuur komen te staan. Ik geloof deze ingrediënten helemaal te hebben gevonden in het franchiseconcept van de beebox. Ik ben graag zelfstandig en verantwoordelijk voor een regionaal gebied. Ik hou van direct en persoonlijk contact en weet mensen goed te enthousiasmeren en hun vertrouwen te winnen. Ik ben ondernemend, commercieel en wat ik belangrijk vind is dat ik op een verantwoorde manier kan bijdragen aan een betere maatschappij.

Omgeving Haarlem is niet alleen een heerlijke plek om te wonen, maar ook nog eens een omgeving waar ik inmiddels mijn netwerk heb gebouwd. Ik ben geen echte "Mug" (zo worden geboren Haarlemmers genoemd) maar ik woon in deze prachtige stad sinds 1996. Als geboren Amsterdammer ben ik op mijn vierde met mijn ouders verhuisd naar Overijssel. Wij hadden thuis een echte 'privé' kinderboerderij. We hebben alle mogelijke dieren gehad en konden van niemand afscheid van nemen. De buren met hun boerenbedrijf vonden het maar raar dat wij alle dieren een naam gaven en met alle dieren een band hadden. Wij aten niet onze eigen dieren op, want dat vonden we zielig. Wel aten we de lokale producten die wij rechtstreeks kochten bij de boer en we hadden een eigen moestuin. Mijn ouders die beiden opgegroeid waren in de stad, werden een soort hobbyboeren en wij als kinderen genoten van al dat moois."

Wat maakt beebox voor jou bijzonder?

“Voeding en vooral dan de pure producten, zonder verdere toevoegingen hebben mijn interesse. Als moeder van twee opgroeiende kinderen ben ik mij steeds bewuster geworden van wat voeding met je doet, wat er in zit en waar kinderen goed of slecht op reageren. Gek genoeg heb ik mij dat voordat ik moeder werd veel minder vaak afgevraagd en was ik al redelijk ver verwijderd geraakt van de 'echte' pure producten. De voedselindustrie had mij heel geleidelijk aan ook meegenomen in de voorverpakte en voorbewerkte voedselketen. Voor werkende jonge mensen is dat vaak een enorme uitkomst en kan daarmee een grote verleiding zijn. Eten bereiden wordt iets wat je even snel en makkelijk tussen al je bezigheden doet, zonder te beseffen dat je smaak daarmee vervlakt en je een hoop ongezonde toevoegingen opeet.

Biologische producten dragen bij aan een gezonde leefstijl. Het feit dat de producten van lokale biologische boeren komen, maakt het voor mij nog interessanter. Het is belangrijk om de lokale middenstand te promoten, de weg naar de voedselketen te verkorten en mensen op die manier meer inzicht te geven in de producten die ze kopen. Bovendien moet er respectvol met de boeren worden omgegaan en moeten zij een eerlijke prijs voor hun product kunnen krijgen zonder dat daar nog heel veel tussenpersonen of groothandelaren tussen zitten. Zo zullen boeren langer hun bedrijf in stand kunnen houden en kunnen wij als consument weer meer producten van Nederlandse bodem gaan verwerken in onze gerechten. En Nederland heeft zoveel mooie regionale producten! En dat merk ik nu ik sinds vier weken mijn rondje door mijn regio rij op donderdagavond. Het is alsof ik mijn klanten elke keer weer opnieuw een cadeautje kom brengen. Mensen zijn echt superenthousiast en dat geeft mij elke keer weer opnieuw een enorme energie boost.”

Schreeuw het van de daken!