Jugaad: slim, flexibel en duurzaam innoveren

Raak jij ook zo geïnspireerd van het verhaal over de 3D-printer uit oude onderdelen? Het is een mooi voorbeeld van jugaad. Dat Hindi-woord betekent zoveel als 'geïmproviseerde oplossing'. Het is een Indiase visie op zakendoen onder moeilijke omstandigheden. Denken in oplossingen in plaats van in problemen maakt veel creativiteit vrij. Maar het vereist wel veel flexibiliteit.


  • Door

    Team Nudge

    28 oktober 2013

Jugaad innovatie is een nieuwe trend in managementland. Navi Radjou schreef er een boek over dat ook in Nederland is uitgebracht. Hij hield in Nederland een lezing bij Dialogues House. We citeren enkele gedeeltes uit het zeer lezenswaardige verslag van Hans Wetzels

Handvat voor verduurzaming 

Radjou denkt dat deze nieuwe visie op innovatie van levensbelang is voor de starre westerse bedrijfscultuur. Bovendien zijn de principes van jugaad een uitstekend handvat voor de broodnodige verduurzaming van de economie. Het nieuwe kapitalisme moet volgens Radjou gaan draaien om langetermijnvisie, niet meer om kortstondige winstmaximalisatie en aandelenkoersen. Volgens hem moet een ondernemer zich richten op het creëren van meerwaarde, niet op groeicijfers en aandelenkoersen: “Als er een probleem bestaat in de samenleving, dan moet je dat oplossen. Niet om rijk of beroemd te worden, maar omdat het probleem opgelost moet worden. Daar gaat jugaad over. Dat je daar als ondernemer vervolgens nog geld mee kunt verdienen, is natuurlijk prachtig.” 

Aardappels in de wasmachine 

Dat vraagt een omslag in denken: “In China klaagde een groep boeren op een gegeven moment steen en been omdat hun wasmachine steeds verstopt raakte. Het bleek dat die verstoppingen ontstonden omdat ze hun wasmachines gebruikten om aardappelen in te wassen. In plaats van de boeren de les te lezen, heeft de fabrikant de wasmachine geschikt gemaakt voor het wassen van aardappelen. Die nieuwe wasmachine is nu een doorslaand succes.” 

Beperkte grondstoffen en kapitaal 

Oprakende grondstoffen en klimaatverandering gaan de komende jaren de context waarin zaken worden gedaan flink opschudden, waarschuwt Radjou. Een extra reden om te kijken naar de manier waarop opkomende economieën omgaan met innovatie en ontwikkeling: “Een creatieve ondernemer in India wordt niet op een dag wakker en besluit dat hij de planeet gaat redden. Zijn jugaad-manier van denken is een logisch gevolg van het feit dat hij maar een beperkte hoeveelheid grondstoffen en kapitaal ter beschikking heeft. Daar moet hij zo efficiënt en zo duurzaam mogelijk mee omgaan. Anders dan een grote westerse onderneming heeft die Indiër geen keus. Daarom is zijn visie op ondernemen automatisch flexibeler en duurzamer. Van die mentaliteit kan het Westen nog heel veel leren.” Interessant om het boek te lezen? Je kunt het (ook) bestellen via de Nudge boekenwinkel bij YouBeDo. 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0


Gerelateerde blogs