100% elektrische Kever

Elektrisch rijden heeft de toekomst, vindt Menno Schilder. Hij bouwde een oude Volkswagen Kever uit 1973 om tot 100% elektrische auto - om te laten zien dat het kan. En natuurlijk om zelf voortaan duurzaam te rijden.


  • Door

    Team Nudge

    29 oktober 2013

"Het begon allemaal met 'The Age of Stupid', waarin de laatste aardbewoner in 2050 terugkijkt naar 2008 en zich afvraagt waarom we toen de klimaatverandering geen halt hebben toegeroepen. In de film zit onder andere een documentaire over een dorpje in Nigeria, dat totaal verwoest is in de strijd om olie.

Het heeft me niet meer losgelaten. Iedere keer dat ik bij een benzinepomp stond realiseerde ik me de impact die dit heeft op onze wereld en zelfs op dat van mensen duizenden kilometers verderop. Wij zijn een deel van het probleem en dus... ook van de oplossing. Gandhi zei het al: "Be the change you wish to see".

In februari 2013 zijn we begonnen met het opbouwen van de auto. Samen met mijn vader en oom heb ik er vele vrije uurtjes inzitten. Maar het eindresultaat mag er dan ook wel zijn. Een hagelwitte VW Kever met rode bekleding.

De elektromotor is begrenst op 60PK (origineel 40PK) en de Kever heeft een actieradius van maximaal 170 km. Laden kan op een gewoon stopcontact (10-15km/u), en op krachtstroom (20-25 km/u). Optioneel is sneller laden mogelijk, door een extra lader te installeren, maar voor mij is dit niet noodzakelijk. De auto zelf is meer dan 40 jaar oud, dus dat kun je op zichzelf al heel duurzaam noemen. Verder kan de energie in een elektrische auto bijna 3x efficiënter worden omgezet in beweging dan bij een verbrandingsmotor.

De auto is verder net zo schoon als de bron waarmee je hem oplaadt. Wij hebben thuis energie van onze eigen zonnepanelen, van onze eigen windmolen (via Winddelen) en verder echte groene energie van Greenchoice, dus dat zit wel goed.

Meer informatie over Menno en de elektrische Kever? Je kunt hem bereiken op zijn nieuwe website: www.drwoe.nl.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1

Boris Jovicic 20 februari 2017

Petje af! echt fantastisch!