Social Impact Fonds ABN AMRO investeert in Nudge

30 oktober 2013

Nudge en het ABN AMRO Social Impact Fonds zijn het eens geworden over een participatie door het fonds in Nudge. Voor Nudge betekent de participatie door het fonds een belangrijke steun in de rug. Het maakt een verdere groei van het online consumentenplatform mogelijk en een uitbreiding van de activiteiten. Nudge is de eerste investering van het Social Impact Fonds.


Jan van Betten, founder Nudge: ‘In onze contacten met consumenten, bedrijven en overheden komen we veel duurzame initiatieven tegen. We willen ze graag allemaal een flinke ‘nudge’ (zetje) geven. Het ABN AMRO Social Impact Fonds geeft ons de mogelijkheid om het platform en de organisatie verder uit te bouwen. Zo kunnen we meer mensen verbinden, meer initiatieven versterken en versnellen en samen meer impact bereiken’.

Maatschappelijke verandering

Jacqueline Cramer (hoogleraar en directeur van het Utrecht Sustainability Institute, oud-minister en bestuurslid van Nudge): 'Deze investering toont aan dat ondernemingen met een maatschappelijk doel een steeds nadrukkelijker rol spelen in het tot stand brengen van noodzakelijk maatschappelijke transformaties. Nudge geeft mensen een steuntje in de rug om zelf initiatieven te nemen op het gebied van duurzaamheid. Dit veroorzaakt een zwaan-kleef-aan-effect dat heel inspirerend werkt.'

Social Impact Fonds

De bank richtte het fonds in maart 2013 op om zelf te kunnen investeren in sociale en duurzame ondernemingen. De komende jaren is een budget van 10 miljoen euro beschikbaar. Met het fonds wil de bank niet alleen zelf actief zijn in de jonge en innovatieve social impact markt, maar ook een actieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling ervan. Criterium voor ondernemingen om in aanmerking te komen voor het fonds is dat, naast financiële doelstellingen, een maatschappelijk doel wordt nagestreefd en dat het bedrijfsmodel een vernieuwend karakter heeft.

Eric Buckens, manager van het Social Impact Fonds: ‘Nudge is een van de beste voorbeelden van veelbelovende sociale ondernemingen in Nederland. Ik ben er dan ook trots op dat we juist in Nudge de eerste investering doen uit het Social Impact Fonds’.

Schreeuw het van de daken!