'Muffin Man' strijdt tegen voedselverspilling

Steven De Geynst werd twee jaar geleden gearresteerd voor het 'stelen' van twee zakken muffins uit de afvalcontainer van een supermarkt. Het leidde in België tot een maatschappelijke discussie over voedselverspilling. In KRO De Wandeling vertelt hij zijn verhaal. 


  • Door

    Team Nudge

    31 oktober 2013

De Geynst haalt al zeker tien jaar goed eetbaar voedsel uit afvalcontainers en deelt dat uit aan arme en behoeftige mensen. Ook levert hij producten aan de Voedselbank. Na zijn arrestatie werd hij in eerste aanleg veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf. Uiteindelijk werd hij in hoger beroep vrijgesproken.

Per jaar wordt in België minstens 500.000 ton voedsel weggegooid voor een bedrag van bijna 2 miljard euro. Dankzij Steven gooien supermarkten inmiddels veel minder voedsel weg en geven ze het aan voedselbanken. Zijn missie ontstond toen hij jaren als zwerver leefde en zijn eten uit prullenbakken haalde en containers van supermarkten. Volgens Steven wordt er veel te veel eten nodeloos weggegooid. Nadat hij zijn leven weer op orde kreeg zette hij zich in om mensen bewuster te maken van het minder weggooien van eten en het eventueel te delen met minderbedeelden. In de uitzending wandelt Steven samen met Sander de Kramer door Antwerpen en laat hem onder andere proeven wat voor lekkernijen er zitten in een container van de plaatselijke supermarkt.
Bij DeWereldMorgen.be vind je een serie artikelen over de zaak tegen Muffin Man.
 
 
 
 
 
 

 

Schreeuw het van de daken!