Krombekbonen en Alkmaarse risotto

Nederlandse krombekbonen en Alkmaarse risotto met pastinaak - word je al nieuwsgierig? Maaike vertelt er alles over in haar verslag van de kookworkshop van Esther, ondernemer bij beebox, en Claudia van Vuur&Vlam Kookt. Twaalf nudgers gingen in Parkcafé Groen in Hoofddorp samen aan de slag met Claudia’s recepten en regionale ingrediënten uit de beebox.


  • Door

    Team Nudge

    7 november 2013

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: wat een topavond! Het begin was al verrassend: tussen al die grijze kantoorgebouwen trof ik daar opeens een kas met bijbehorend restaurant. Ik voegde me zo snel mogelijk bij de groep nudgers die net een rondleiding kreeg door de kas. Op dit moment groeit er natuurlijk niet zoveel meer, maar wel eens gehoord van kaneelbasilicum? Lekker!

Verrassen met smaak

In het mooie houten interieur van Parkcafé Groen stelden de initiatiefnemers zich kort aan ons voor. De ingrediënten van de maaltijd die we gingen bereiden werden beschikbaar gesteld door beebox. beebox levert momenteel een keer per week een krat met regionale seizoensproducten - waar mogelijk biologisch- bij mensen aan huis. beebox wil elke week verrassen, ondanks de beperkingen van het seizoen. Dat verrassingselement deelt Claudia van Vuur&Vlam. Zij vindt duurzaam eigenlijk niet zo lekker klinken en wil mensen liever verrassen met smaak, want "de producten zijn duurzaam, maar vooral echt lekker." En dat heeft volgens haar met kwaliteit te maken. "Als mensen bewuster kiezen voor kwaliteitsproducten kiezen ze vanzelf duurzamer, want dan kiezen ze met hun hart."

Hart voor de zaak hebben ze. En ook voor de plek: Parkcafé Groen blijkt namelijk van de man van Claudia te zijn. Was het gelijk ook duidelijk waarom we gebruik mochten maken van deze prachtige locatie. Karl van Nudge lichtte toe: "Vrienden van Nudge geven duurzame initiatieven een zetje via een belangeloze Vriendendienst". In dat kader stellen beebox, Vuur&Vlam en Parkcafé Groen dus hun ruimte, tijd, kennis en ingrediënten beschikbaar.

Krombekbonen

Mooie verhalen, maar hoog tijd om de handen uit de mouwen te steken. Karl en ik kregen het recept voor bruschetta met krombekbonencrème en munt toebedeeld. Krombekbonen? Krombekbonen zijn Nederlandse peulvruchten (Claudia verwijst naar de De Gezonde Apotheker waar je bijvoorbeeld ook de Friese gele woudboon en het Wuringer boontje koopt). Dus in plaats van de traditionele kikkererwten die normaal gesproken voor humus worden gebruikt, nemen we krombekbonen. Het is een goed en duurzaam alternatief, smaakt heerlijk én het is beter voor onze voetprint.

Food for thought

Alle recepten zijn door Claudia samengesteld. Vervolgens ging beebox op zoek naar alle ingrediënten. Leuk detail: ook de andere 750 beeboxers kregen de volgende dag een beebox met deze recepten en producten. Wat dacht je van risotto van Alkmaarse gort met pastinaak en salsa verde van vers geplukte kruiden? Of gegrilde knolselderij met gebakken paddenstoelen en salie-hazelnootpesto? Er was één recept met vlees. Daarbij werd gebruik gemaakt van bavette - vlees van de flank van de koe. Dat is duurzamer, omdat het een minder courant deel is en op die manier alles van de koe geconsumeerd wordt. Dat doet me denken aan het verhaal dat ik hoorde in een lezing bij the Youth Food Movement. Daar zei iemand: als je geitenmelk drinkt en geitenkaas eet, zou je eigenlijk ook het vlees moeten eten. Er is namelijk een overschot van duizenden uitgemolken geiten en van bokjes die voor de zuivelproductie ongeschikt zijn. Deze dieren worden vernietigd of levend naar Spanje en Italië geëxporteerd omdat wij het vlees niet eten. Food for thought..

Producten met een verhaal

Tijdens het hakken, raspen en snijden, konden we ook de mensen om ons heen wat beter leren kennen. Het is leuk om te horen hoe iedereen bij Nudge en bij deze avond terecht is gekomen. Ook het verhaal van de beebox-inkoper vond ik super interessant: de bietjes die ik stond te pellen, waren bijvoorbeeld afkomstig van een jonge boer die zich heel erg bezig houdt met biodiversiteit. Hij was ook degene van de 'Power to the pieper'-actie: vorig jaar leegde hij een hele vrachtwagen aardappels op de Dam in Amsterdam. Omdat supermarkten ze goedkoper inkochten in het buitenland bleven Nederlandse boeren met hun aardappels zitten. Dat vond hij zonde – dan kon hij ze net zo goed weggeven. Een sympathieke protestactie om te laten zien dat ons voedselsysteem soms vreemd in elkaar zit.

Made with Luv

De avond was dus helemaal af: leuke en interessante gesprekken, een prachtige tafel en lekker eten & drinken. Er stond wijn en biologisch appelsap van de beebox op tafel. Bij de koffie en thee kregen we chocola van de nieuwste twee limited editions van Tony Chocolonely. Veel later dan de geplande eindtijd namen we hartelijk afscheid. De recepten kregen we mee naar huis, met een potje met korianderbolletjes - 'made with luv'. Mensen gaven aan dat ze het moeilijk vonden om zo'n topavond gratis en voor niets te mogen ontvangen. “In elk geval hebben jullie er twaalf nieuwe ambassadeurs bij”, zei één van de deelnemers enthousiast. Verbinden en versterken dus, helemaal volgens Nudge. Dus Nudge, ParkCafe Groen, beebox en Vuur&Vlam en alle andere medewerkers: bedankt!

Wil je zelf ook een paar van Claudia’s recepten proberen?

Maaike Lamers is Dr.Hauschka therapeute en eigenaresse van BioBeautyCare in Heemstede. Ze heeft een passie voor lekker en gezond eten. Ze schrijft over duurzame 'places to be' voor realdealz.nl

Vriend van Nudge 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Esther Gijze-Joël 7 november 2013

Beste Maaike super bedankt voor deze prachtige blog en je mooie complimenten. Het was ook voor Claudia en voor mij een inspirerende avond. Mooie mensen, mooie verhalen, (h)eerlijk eten en weer 12 nieuwe ambasadeurs. Fijn :)

Supernudger 11 november 2013

Mooi weergegeven Maaike! Ik heb dit gedeeld op FB.. En nog eens bedankt allemaal :+)