Slimme innovatie: een elektrisch fietswiel

Eind november komt het op de markt: The Copenhagen Wheel. Een los achterwiel waarmee je elke fiets ombouwt tot een fiets met trapondersteuning. Het vergelijkbare FlyKly wiel is nog in ontwikkeling.


  • Door

    Team Nudge

    14 november 2013

In het midden van het achterwiel zit een elektromotor die aan de hand van verschillende sensors op een slimme manier trapondersteuning geeft. Ga je bijvoorbeeld bergop of heb je wind tegen, geeft het wiel je een extra zet. Ook bevat het Copenhagen Wheel een regeneratief remsysteem: de energie opgewekt door te remmen wordt hergebruikt om de accu op te laden. Via je smartphone stel je de snelheid in, zet je het wiel op slot en kun je het na diefstal opsporen. Daarnaast heb je de beschikking over allerlei slimme apps, zoals een routeplanner.

Het vergelijkbare FlyKly Smart Wheel staat nog op Kickstarter, maar heeft het gewenste investeringsbedrag al ruimschoots binnengehaald. In mei 2014 worden de eerste wielen verstuurd.

Meer lezen?

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1

Supernudger 5 december 2013

Lijkt me een mooi wiel voor in mijn bamboe fietsen! Is er een demo-wiel beschikbaar? Als we de accu dan ook nog kunnen laden met windenergie is dat een goede demo van hoe het anders kan!