In de spotlights: Tom

Maandelijks zetten Ebbie & Ivy een nudger in de spotlights. Dit keer portretteren ze Tom Verloop, initiatiefnemer van WatTpiekT Assen. Hij is een van de deelnemers aan het project Buurten met Energie. Samen met partner Greenchoice ondersteunt Nudge in dit project nudgers die een eigen lokale duurzame energiecoöperatie willen oprichten.


  • Door

    Charlotte Tonino

    19 november 2013
  • Door

    Hellen Lerou

    19 november 2013

"De wereld schreeuwt om zelfopgewekte duurzame energie en toch kunnen veel Nederlanders hieraan niet meewerken. Zo onlogisch en zo oneerlijk! Dus toen ik begin september bij Nudge aanschoof voor een voorlichting over Buurten met Energie, dacht ik: hoe zorg ik ervoor dat iedereen kan meedoen? Dus ook huurders die geen eigen dak hebben voor zonnepanelen.

Als architect ben ik niet bezig architectuur met een grote A te ontwerpen. Ik ga liever voor de B van Bewoners. Hoewel ik voor alle bewoners ontwerp, is sociale woningbouw mijn passie. En daarom vind ik het zo jammer dat lokaal energie opwekken veelal aan woningeigenaren wordt gekoppeld. Want een krapper budget betekent toch niet dat je minder idealen hebt?

Met WatTpiekT Assen gaan we dat veranderen. Het idee is om binnen de wijk grote gebouwen te lokaliseren (bijvoorbeeld verzorgingshuizen) waarop zonnepanelen mogen worden geplaatst. Gebouwen waar omheen de wijkbewoners zich goed kunnen organiseren en waarmee ze zich verbonden kunnen gaan voelen. Zo vervalt het probleem van ‘geen eigen dak hebben’ en krijgt iedereen in de wijk de kans mee te doen in de coöperatie.

Vervolgens willen we woningcorporaties vragen om zonnepanelen van huurders voor te financieren en te verreken in de huur. Want huurders zijn vaak niet honkvast genoeg om de panelen terug te verdienen (vijftien tot twintig jaar). Zo profiteert de huurder van de winst uit de energiecorporatie en het 7.5 cent belastingvoordeel van het Nationaal Energieakkoord. En kan de woningcorporatie op een duurzame manier zinvol investeren in het verhogen van het energielabel van de woning. Als de huurder vertrekt, worden de zonnepanelen overgeschreven naar de nieuwe huurder op dat adres.

Samen met drie mede initiatiefnemers ben ik druk bezig de coöperatie met dit unieke huurdersconcept op te starten. En vanaf deze plek wil ik heel Assen oproepen mee te denken en vooral mee te doen met het lokaal opwekken van duurzame energie. Laten we in het noorden het heft in eigen hand nemen en met onze coöperatie laten zien hoe je gelijkwaardig, sociaal betrokken en duurzaam met elkaar aan de slag kan gaan!"

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0


Gerelateerde blogs

In de spotlights: Tim

In de spotlights: Tim