Zo'n ouderwetse gordijnkoof bespaart energie

Een gordijnkoof? Ja, dat is zo'n rand om de gordijnrails heen - ooit waren ze heel gewoon. Men vond ze niet alleen maar mooi, ze zorgden ook voor minder tocht in huis. Het resultaat: een lagere energierekening.


  • Door

    Team Nudge

    21 november 2013

Het loont de moeite om na te denken over een design-variant op de klassieke koof, geeft DuurzaamThuis als energiebesparingstip.

Hoe werkt dat dan?

Zoals je weet stijgt warme lucht op en zakt koude lucht naar beneden. Op de afbeelding links zie je wat er gebeurt bij een raam zonder koven. De lucht tussen het gordijn en het raam wordt afgekoeld door de kou die door de ruit komt. Die lucht zakt naar beneden. Door die beweging naar beneden wordt de warme lucht daarboven automatisch naar beneden getrokken. Er ontstaat een koude luchtstroom in de kamer, die steeds warme lucht laat afkoelen bij het raam. De verwarming moet steeds verwarmen om de luchttemperatuur op het gewenste niveau te houden. Houd je hand aan de onderrand van de gordijnen en je voelt de koude lucht stromen.

Een koof boven de gordijnen kan voorkomen dat een dergelijke koude luchtstroom ontstaat. Op de rechterafbeelding zie je hoe het werkt. De lucht tussen het gordijn en de ruit koelt wel af, maar kan niet naar beneden zakken omdat er aan de bovenkant geen lucht aangezogen kan worden. De kou blijft daardoor hangen achter het gordijn. Er ontstaat geen luchtstroom en de temperatuur blijft constant. Er is dus minder energie nodig om een aangenamere ruimte te creUeren.

Kortom: maak een mooie duurzame koof en zie je energierekening weer een stukje dalen. 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 4

michiel smilde 29 november 2013

Hallo
in Nederland worden de radiatoren altijd ONDER het venster geplaatst, aangezien daar het 'koudste' stukje van de muur is.
Een gordijnkoof vangt dus nu de warmte / af ?????

Ik weet niet uit welk land dit fijne idee komt, of dat de 'uitvinder' wel een huis heeft het radiatoren.
Leuk bedacht, maar 'lagere school idee' helaas.

groet
Michiel

Wim Peeks 29 november 2013

Beste Michiel,
Ten eerste kan een lagere school idee best een goed idee zijn.
Verder hoop ik dat boven jou radiatoren wel een brede vensterbank zit en dat je gordijnen daarop aansluiten met de onderkant.
Groet van Wim

Cobie van der Hoeven 15 november 2014

Wat een negativiteit Michiel, daar zit niemand op te wachten.

Catherine Sitsen 29 juli 2015

Jouwwwwwww radiatoren ;-) En ik vind zo'n koof geweldig! Ga er zelf een in elkaar fröbelen.