Innovatieve Wingssprayer realiseert enorme reductie landbouwgif

Gewasbeschermingsmiddelen met een minimale belasting van het milieu of de omgeving, je zou verwachten dat zo'n innovatief concept in de markt met open armen ontvangen wordt. Dat valt tegen. Hopelijk gaat het winnen van de Blauwe Tulp 2013 deuren openen voor de Wingssprayer.


  • Door

    Team Nudge

    28 november 2013

Het klinkt misschien niet zo duurzaam, maar het spuiten van gewasbeschermingsmiddelen is nu eenmaal de gangbare landbouwpraktijk. Zo effectief en efficiënt mogelijk spuiten, dat betekent dan wel degelijk grote winst. Wereldwijd verkopen de grote chemieconcerns jaarlijks de gigantische hoeveelheid van 3 miljard kilo pesticide. Bij het spuiten waait zo'n 10% ongebruikt weg en verdwijnt in de omgeving, is de inschatting van de Nederlandse gezondheidsraad. Dat is dus DRIEHONDERD MILJOEN KILO wereldwijd. En elk jaar opnieuw.

Enorme reductie

De Wingssprayer brengt deze omgevingsschade heel ver terug. De drift van chemische damp en druppels naar de omgeving vermindert met maar liefst 99,8%! Metingen toonden 56% minder uitspoeling naar grondwater en 19% minder invloed op biodiversiteit. Door het slimme ontwerp kun je met deze technologie bovendien veel zuiniger spuiten. Gemiddeld gebruiken boeren met dit systeem zo'n 30% minder bestrijdingsmiddelen. En misschien is dat wel een vinger op de zere plek - dat betekent natuurlijk een gigantisch én structureel omzetverlies voor de grote producenten. In 2007 werd er wereldwijd voor 30 miljard euro aan pesticides verkocht.

Aerodynamische luchtstroom

De Wingssprayer is ontwikkeld door Brabander Harrie Hoeben, die zelf 40 jaar praktijkervaring heeft met gewasbescherming. De Wingssprayer is een afzonderlijke spuitunit die op alle bekende merken landbouw spuitmachines gemonteerd kan worden. De slimme spuittechniek maakt gebruik van dezelfde principes als bij de luchtstromingen rond vliegtuigvleugels. De vleugels van de Wingssprayer dienen als windscherm. Ook openen ze het gewas zodat de druppels veel effectiever gespoten kunnen worden. De aerodynamische luchtstroom drukt de druppels extra in het gewas. Als de bladeren terugveren, worden de druppels als het ware opgesloten. Zo houden de planten zelf de voornaamste ongewenste emissie tegen. En door in een hele fijne mist te spuiten, rollen er geen druppels op de grond.

Ook in het buitenland

Het efficiënte spuiten van de Wingssprayer zorgt dus niet alleen voor minder milieuvervuiling, maar zorgt ook dat er minder residu zit op de groenten, fruit en bloemen die je koopt. "In sommige teelten wordt enorm veel gespoten", aldus Harrie. "Bijvoorbeeld in de katoenproductie of bij de druiventeelt. Recent ontdekte men tientallen chemische middelen in wijn. De Wingssprayer kan in al deze teelten gebruikt worden. De techniek is klaar en getest."

Winnaar van Blauwe Tulp 2013

Maar hoe krijg je als eenvoudige Brabander je techniek wereldwijd voor het voetlicht, dwars tegen allerlei gevestigde belangen in? (We weten allemaal hoe krachtig de lobby tegen een verbod op neonicotinoiden is..) De afgelopen jaren stuitte Harrie op veel gesloten deuren. Hopelijk komt hier verandering in, nu de Wingssprayer is uitgeroepen tot een van de winnaars van de Accenture Innovation Awards 2013. De Wingssprayer won binnen de categorie Consumer Goods and Services eerst de deelcategorie Creatie innovatie en kreeg daarna de Blauwe Tulp voor deze categorie uitgereikt. Volgens de jury stak de Wingssprayer uit boven de andere ingediende concepten. “Het concept is slim en duurzaam. De ontwikkelaar is deskundig en past technologie op een goede manier toe”, aldus de jury. “De Wingssprayer voldoet aan alle P’s van de duurzaamheidsladder.” De juryleden waren unaniem van mening dat de Wingssprayer het verdient een succes te worden, wereldwijd. Alle juryleden zegden toe hun expertise te willen gebruiken om Harrie daarbij te ondersteunen.

Aandeelhouders gezocht

Ondertussen zoekt Harrie naar financiers en supporters om een wereldwijde introductie te kunnen bekostigen. Heb je interesse om te investeren in deze Nederlandse innovatie? Harrie heeft een crowdfundingtraject en natuurlijk kun je ook gewoon contact met hem opnemen.

Wil je meer informatie over het gebruik van pesticiden en hun effecten? De websites van PAN (Pesticide Action Network) in Noord-Amerika en Europa. Artikel Pesticides Use and Exposure Extensive Worldwide (van National Institutes of Health) Cijfers: 2006-2007 Pesticide Market Estimates, wereldwijd gebruik en omzet (US Environmental Protection Agency) 

 

UPDATE december 2015: Harrie Hoeben won met de Wingssprayer onlangs de Waterinnovatieprijs 2015 in de categorie Schoon Water.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0