Vrienden van Nudge bezoeken RotterZwam

Een zinvolle bestemming geven aan ongebruikte kantoorpanden is al een hele klus, maar wat doe je met een leegstaand zwemparadijs? Eh.. je kunt er bijvoorbeeld paddenstoelen kweken. De Vrienden van Nudge uit de Drechtsteden namen in december een kijkje bij RotterZwam.


  • Door

    Team Nudge

    3 januari 2014

De stadslandbouwers van RotterZwam kweken eetbare paddenstoelen op organisch restmateriaal in de kelders van het oude zwembad Tropicana aan de Maas midden in de stad. Paddenstoelen zijn de opruimers van de natuur. Je vindt ze vaak op oude boomstammen, maar ook op ander afval gedijen ze goed. RotterZwam kweekt oesterzwammen op het koffiedik van onder meer de lokale koffiebar Lebkov.

Koffiedik per bakfiets

Koffiedik uit Rotterdamse bedrijven belandt meestal in de verbrandingsoven, waar het wordt gebracht door broeikasgas uitstotende vuilniswagens. RotterZwam haalt het op per bakfiets. Het wordt gemengd met stro en paddestoelenbroed. Na korte tijd zijn de paddenstoelen zichtbaar en na nog een tijdje groeien kunnen ze geoogst worden.

Bodemverbeteraar

De paddenstoelen worden vervolgens verkocht aan de lokale cafés en restaurants en particulieren. Overtollig koffiedik, stro en paddestoelenbroed wordt met wormen omgewerkt tot bodemverbeteraar. Zo reduceert RotterZwam een afvalstroom tot bijna nul.

Wie er niet bij was, krijgt via het videoverslag van Kiwi Bird Productions toch een indruk van de locatie en de Vrienden van Nudge NL Drechtsteden bijeenkomst.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1

folkert poort 28 januari 2014

Even schrikken zo'n zwemparadijs ineens niet meer nodig is. Maar geweldig wat jullie er van gemaakt hebben