Maak plek voor een egel in je tuin!

Aaibaar zijn ze niet, maar egels zijn wel erg nuttige bewoners van je tuin. Bijvoorbeeld omdat ze graag slakken eten. Jammer genoeg is de egelpopulatie enorm afgenomen in Nederland. Hoog tijd om ze uit te nodigen!


  • Door

    Team Nudge

    5 januari 2014

Al die keurig opgeruimde betegelde stadstuintjes maken het de egel erg moeilijk een geschikt plekje te vinden om te overwinteren. Gelukkig is een egelschuilplaats eenvoudig gemaakt. Een hoop takken en bladeren achterin je tuin vormt een ideale verblijfplaats voor egels. Ook in de composthoop kunnen ze soms een plekje vinden - met het gevaar dat er iets mis gaat bij het omspitten. Het verstoren van hun winterslaap kost ze zoveel energie dat ze de winter daardoor vaak niet meer overleven.

Je kunt ook een speciaal egelhuis plaatsen. Dat kun je kopen, maar je kunt er ook zelf eentje maken. Veel materiaal heb je niet nodig. Heb je thuis nog een houten krat of wat planken staan, dan ben je al halverwege. Online vind je een uitgebreid bouwschema, een simpele variant en heel veel foto's. 

Let er bij het vastschroeven van de onderdelen op dat de egel zich niet kan bezeren aan uitstekende delen. Zet het egelhuis op een rustige plek met wat bodembedekking en zorg ervoor dat kinderen en honden uit de buurt blijven. Plaats de opening van het huis niet naar het noorden of noordoosten, om tocht te vermijden. Vul het egelhuis half met dorre bladeren en bedek de buitenkant, behalve de ingang en het ventilatiepijpje, met bladeren en aarde.

Wil je weten of het huisje wordt bewoond, let dan op sporen zoals voetafdrukken, uitwerpselen of verschoven bladeren. Naast slakken eet de egel ook wormen, pissebedden, spinnen en soms ook mieren en kikkers. Kijk niet in het huisje, zodat de egel ongestoord zijn winterslaap doorkomt. Ook na de winter is het overigens een nuttige verblijfplaats, want van maart tot september hebben vrouwtjesegels een veilige plek nodig om hun jongen groot te brengen. April/mei moet je het huis van binnen schoonmaken, want egels willen elk jaar een nieuw nest bouwen.

Zoek je een bewoner voor je egelhuis? De egelbescherming vangt zieke of gewonde egels op om ze weer terug te plaatsen in de natuur. Misschien is jouw tuin geschikt als uitzettuin. Je tuin moet dan wel aan een aantal eisen voldoen.

Je kunt voer plaatsen voor egels, maar geef ze nooit melk. Daar worden ze ziek van! En pas op: slakkenkorrels zijn ook giftig voor egels. Meer informatie over egels en een egelvriendelijke tuin vind je onder meer bij de Egelbescherming, Waveka en Dier-en-Natuur

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0