Praktijktest: Harry rijdt een week op Groengas

Rijden op Groengas: hoe is dat nou? Vriend van Nudge OrangeGas geeft nudger Harry een week lang de gelegenheid om het zelf te ervaren. Harry doet verslag.


  • Door

    Team Nudge

    27 januari 2014

"Vrijdagmorgen was het dan zover. Ik mocht mijn luxe Franse stationwagon (diesel, met gebreken) inruilen voor een kekke rode VW UP! op Groen gas. De instructie voor het tanken was kinderlijk eenvoudig. Later bleek dat er ook een ander systeem was, LPG-like. Dat is iets lastiger, maar mijn eerste auto reed op LPG, dus dit lukte ook wel. Zodoende reed ik die vrijdag met plezier door Groningen City. En daarna naar mijn werk, familie en kerk. Kortom: zoals ik mijn auto normaal ook gebruik.

En de grote vraag: rijdt Groen gas anders? Voorlopig antwoord: ja en nee. NEE: Rijden op Groen gas is nagenoeg identiek aan het rijden op benzine. OK, onder de 2500 toeren is de motor niet vlot en afremmen op de motor gaat iets minder abrupt dan bij een benzine auto. JA: Rijden op Groen gas is totaal anders m.b.t. het tanken. Door de beperkte actieradius (˜250km) moet je het tanken vooraf plannen op lange ritten en soms even omrijden. Maar het is ook wel weer leuk, zo waren wij nog nooit in Staphorst geweest en nu 2x op 1 dag. Het vereist wel een goede, up-to-date navigatie, zoals in Staphorst. Bij het tanken zelf is het vooral genieten, van het spotgoedkope rijden: 12 euro voor een volle tank! Dat haal je zelfs met LPG niet.

Ook de UP! zelf heeft twee gezichten. Voor een kleine auto rijdt hij erg comfortabel, rustig op de weg en ruim. Hij heeft leuke snufjes zoals start/stop en bij lage snelheden remt hij automatisch bij naderende botsingen. Ook is er een anti-slip systeem, zo bleek uit wat testen op de besneeuwde wegen in Groningen. Maar oh, wat mis ik de cruisecontrol, dat rijdt stukken prettiger. De stoelen zijn wat licht uitgevoerd, net als de middenconsole. Verder zijn sommige basics niet aanwezig. De kids willen graag speakers en een lampje achterin..... Meer ervaringen volgen..."

Je kunt Harry's ervaringen ook volgen via zijn Twitter-account Harry_twiet of via de Facebook-pagina van OrangeGas 

Schreeuw het van de daken!