Volg de ervaringen van Ecodorp Boekel

Een groep nudgers is een coöperatie gestart, om samen duurzaam te leven: het Ecodorp Boekel. Ad vertelt meer over hun plannen en activiteiten.


  • Door

    Team Nudge

    28 januari 2014

"Wat we in Boekel willen, is een autovrij ecodorp van duurzame huurwoningen, buurthuis, werkplaats en kantoren, met mogelijkheden voor onze eigen voedselvoorziening, onze eigen energievoorziening, ecologische waterzuivering en duurzame ondernemingen. Door duurzaam in onze levensbehoeften te voorzien, dragen we oplossingen aan voor klimaatverandering, milieuvervuiling en uitputting van hulpbronnen, in samenwerking met onze omgeving.

Met een groep van 15 volwassen en 3 kinderen gaan we ons eigen voedsel verbouwen, helemaal onze eigen energie opwekken en met eigen handen onze duurzame huizen bouwen. Dat willen we doen vanuit een sterk gevoel van verantwoordelijkheid. Vanuit diezelfde verantwoordelijkheid, kozen we voor een coöperatie als organisatievorm. In een coöperatie draagt iedereen gelijke verantwoordelijkheid en dat is wat we nastreven.

We zitten nu nog in de zeer prille fase van ons project, zijn volledig een burgerinitiatief, dus we hebben geen grote pot geld. Ons budget voor dit jaar gaat op aan tijdelijke woningen, plantmateriaal, windmolentjes e.d.

De leden betalen straks contributie aan de coöperatie en krijgen daar een woning, energie, water en internetverbinding (en wat later zelfs voedsel) voor terug. Dat is een uniek en complex concept in Nederland, waar we nog wel hulp bij kunnen gebruiken.

Er zijn al diverse ecodorpinitiatieven in Nederland, maar ze hebben het niet zo gemakkelijk - vooral door regelgeving die niet is ingesteld op onze duurzame wensen. Daarom proberen we in aanmerking te komen voor de Experimentstatus in de Crisis- en Herstelwet. De gemeente Boekel is heel positief en is samen met ons in gesprek gegaan met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De programmamanager bij het ministerie was heel enthousiast.

Met de Experimentstatus voor ons terrein en alles wat erop gedaan wordt, mogen we afwijken van twaalf wetten, waaronder de woningwet, wet ruimtelijke ordening en de wabo. We moeten een lijst maken van alles wat wij willen, waarvan we denken dat het wettelijk niet mag. Het ministerie regelt dan een uitzondering voor ons.

Als het bij ons goed bevalt, kan dat een reden zijn om de wetgeving aan te passen, zodat iedereen ervan kan profiteren! Om een voorbeeld te noemen, in Nederland mag je strobalen niet gebruiken als dragende muren. Als wij op ons lijstje zetten dat we dat willen en het blijkt goed te werken, is het mogelijk dat dit in de reguliere wetten aangepast wordt. Naar aanleiding van eerdere experimenten is dat ook al daadwerkelijk gebeurd.

Heb je ook een ecodorpinitiatief en wil je zelf ook naar het ministerie, dan moet je wel mensen van je gemeente meenemen. Zij doen namelijk formeel de aanvraag.

Over onze duurzame ambities hebben we ook gesproken met biobased bouwenexperts van TNO, die bekend waren met het gebouw dat we op De Kleine Aarde gebouwd hebben. Eén van hen zei dat wat wij doen, weleens cruciaal zou kunnen zijn voor de bouwsector!

Op www.utopiaboekel.nl zijn we een wekelijkse Youtubeserie begonnen om onze ervaringen tijdens de ontwikkeling te delen. De eerste twee filmpjes zijn in één week samen al 800 keer bekeken!"

Je kunt de ontwikkeling van het Ecodorp volgen op Youtube, via Twitter, de Facebookgroep Vrienden van Ecodorp Boekel of de website

Heb je vragen of tips voor Ad? Hij hoort graag van je! 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 3

Thijs Meijer 31 januari 2014

Ik kom graag in contact met Ad. In Nijkerk zijn er initiatieven van het Samen Erfwonen (zie www.WijNijkerk.nl) en ik weet het nodige van ECU-dorp (ecologische wijk in Almere-Hout) en het ECO-erf in Amersfoort.

Supernudger 4 maart 2014

Super mooie initiatieven! Wijzelf , Ed en Rieta van Jouw Kracht, zijn ook bezig om een volledig ecologisch gebouwd retraitecentrum te bouwen in Nederland. Jullie project kan ons zeker ondersteunen in de opzet van ons project. We blijven jullie volgen :-)

Flip Geurts 19 juni 2014

Vandaag op De Ceuvel geweest een duurzame broedplaats in Amsterdam Noord. Op een oude scheepswerf, staan afgedankte woonboten op het droge. De grond is verontreinigd en wordt duurzaam gereinigd met planten. Check https://www.facebook.com/deceuvel?fref=ts voor inspiratie!