Daan (9) vraagt naar het effect van brievenbusstickers

Vorige week werden we bij Nudge blij verrast met een mail van nudger Daan (9 jaar) over één onze meest uitgevoerde nudges: de brievenbussticker.


  • Door

    Team Nudge

    30 januari 2014

Hij mailde ons het volgende:

'Op mijn school hebben we een opdracht en daarvoor moet ik de volgende vragen oplossen:

  1. Hoeveel bomen worden bespaard met een ja/nee sticker.
  2. Hoeveel bomen worden bespaard met een nee/nee sticker.'

Het fijne aan vragen van kinderen is dat ze heel concreet zijn, een leuke uitdaging dus om tot een goed antwoord te komen. We werden er - eerlijk gezegd - zo enthousiast van dat we direct aan de slag zijn gegaan om een goed antwoord te vinden. Om ons antwoord net zo duidelijk te maken als Daans vraag hebben we er zelfs een infographic van gemaakt.

 

Op onderzoek uit!

Om antwoord te geven op Daans vragen gingen we allereerst op onderzoek uit. Want hoeveel papier haal je uit één boom? Bij het produceren van papier wordt voor een deel gebruik gemaakt van gerecyled papier en voor een deel uit pulp van ‘vers’ gekapt hout. Op www.overgroen.nl vonden we dat je per boom gemiddeld 80 kilo papier kunt maken, dat hebben we als uitgangspunt voor onze berekening gebruikt. Milieucentraal geeft aan dat je met een nee-ja sticker op de brievenbus per huishouden elk jaar 32 kilo papier bespaart. Met 3 huizen die een nee-ja sticker op hun brievenbus hebben geplakt, spaar je dan dus per jaar meer dan één boom. Stel dat Daan’s hele klas een nee-ja sticker gebruikt, dan scheelt dat ongeveer 12 bomen per jaar!

Hoeveel gratis kranten worden er bezorgd?

Een antwoord op de nee-nee-sticker kunnen we nog niet geven. We hebben namelijk geen informatie over de hoeveelheid huis-aan-huisbladen die jaarlijks in Nederland bezorgd wordt. Heb jij meer informatie en kun je ons verder helpen? Laat dan een reactie achter onderaan deze pagina.

Maar welke cijfers zijn de juiste?

Als je het effect van een nudge op deze manier in beeld gebracht ziet, geeft dat weer een stimulans. Voor we de brievenbussticker een extra zetje gingen geven, doken we nog wat verder in de materie. Daarbij stuitten we natuurlijk direct op hét grote probleem bij het bepalen van impact: wat zijn de juiste cijfers en waarom? Zo gaat www.papierenkarton.nl uit van 300 kilo per boom in plaats van 80, op basis van onderzoek door Wageningen UR.

Deze conservatievere schatting hebben we gebruikt in een infographic voor 'grote mensen' waarmee enkele omroepbladen deze nudge komende weken gratis een zetje geven. Ook hier geldt: kun jij ons hier meer over vertellen, dan horen we het graag!

Enne.. ken jij zelf nog iemand die nog geen brievenbussticker heeft? ;-)

  

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 6

MIchiel van Kesteren 30 januari 2014

Hoe veel Co2 bespaar en/of creëer je met de ja/nee sticker?

Henk Luijt 31 januari 2014

Ja-Nee stickers hebben geen zin. Mijn dochter bezorgde voor Rodi de Zondagskrant. Ze kreeg evenveel reclamemateriaal als krantjes. De reclame die over bleef brachten we elke week naar de papierbak.

Nee-Nee stickers hebben wel zin, maar het duurt lang voor Rodi in de gaten heeft dat er minder krantjes in een wijk bezorgd hoeven te worden. Wij hadden een wijk waar 252 kranten bezorgd konden worden. We kregen 313 kranten van Rodi. Ik heb daar over gebeld. Dat werd wel netjes opgelost. We kregen voortaan 252 kranten, maar werden wel voor 313 betaald. (en hartelijk bedankt voor de informatie)

Oproep aan alle Nudgers die krantjes bezorgen: Bel even om te vertellen hoeveel je er werkelijk nodig hebt voor jouw wijk.

Supernudger 10 februari 2014

Na een tijdje als jobstudent bij de post gewerkt te hebben, gezien dat de overgebleven reclameblaadjes (en dat zijn er honderden per keer) toch gewoon in de papiercontainter gekegeld worden. Jammer, maar als ze toch al gedrukt zijn, bekijk ik ze wel even, voor ik ze zelf in de papiercontainer gooi.

Geert van der Linden 26 februari 2014

@ Michiel
over het besparen van CO2 door NEE-NEE en NEE-JA stickers vind je op de Nudge website meer info (via Milieu Centraal): https://www.nudge.nl/nudges/25

@Henk Luijt & Thomas
Wat goed om direct van de bezorgers te horen wat er gebeurt en wat een handige tip van Henk.

José Waaij 12 september 2016

Wanneer krijg ik mijn bestelde ja /nee sticker?
Ik krijg alleen maar tips en vragen te zien, maar niet waar ik die sticker kan aanvragen.....