#Stroomversnelling: huizen zonder energierekening

Bij duurzame energie denkt bijna iedereen aan wind en zon. Maar daarmee krijg je ons aardgas niet zo makkelijk gecompenseerd. Ondertussen moeten we de gaswinning in Groningen gaan afbouwen. Daarom moeten we zo snel mogelijk toe naar 'nul op de meter'-woningen. Technisch kan het. Financieel loont het.


  • Door

    Team Nudge

    5 februari 2014

"Maar weinig mensen weten waar de prioriteiten moeten liggen," stelt Jan Willem van de Groep, programmaregisseur van Energiesprong, in een opiniestuk op Cobouw.nl. "Om één kuub gas te compenseren, moet een windmolen 10 kWh stroom leveren. Om het gemiddeld gasverbruik van een woning via elektriciteit op te wekken moet er 20.000 kWh stroom geleverd worden. Dat is bijna zeven keer zoveel als de apparaten in je huis gebruiken. Om alle aardgas te compenseren, zouden we al snel zes windmolens per vierkante kilometer nodig hebben.." 

"Een all-electric-world is echter zeker mogelijk en ook zeer wenselijk. Maar die droom kan niet worden gerealiseerd zonder forse beperking van de warmtevraag. Met die opgave is het programma Energiesprong de afgelopen vier jaar aan het experimenteren geslagen. De belangrijkste conclusie: met spouwmuren vullen en dubbel glas plaatsen komen we er niet. Ook nobele inspanningen om het bewonersgedrag te beïnvloeden zullen teleurstellend aflopen."

Zes woningcorporaties en vier bouwpartijen namen met het project 'Stroomversnelling' het initiatief tot een 'nul op de meter'-woning. Inmiddels zijn de eerste testwoningen opgeleverd. Dit initiatief maakt duidelijk dat het mogelijk is om een fors deel van de Nederlandse woningvoorraad te verduurzamen naar het niveau 'nul op de meter' - kortom, een woning zonder energierekening. Daarbij keken ze dus niet naar nieuwe passiefbouw, maar naar het renoveren van naoorlogse rijtjeshuizen.

De initiatiefnemers laten zien dat het energiekostenneutraal aanpassen van bestaande woningen goed en betaalbaar mogelijk is bij een grootschalige en sectorbrede aanpak. Welke maatregelen zijn onder meer toegepast? 3D woning-inmeting, extern installatieportaal, gelijkstroom in plaats van wisselstroom, minimale bouwtijd door kant-en-klare-gevels en daken en een huuraanbod van A+++ witgoed.

In de huursector zijn woningcorporaties en marktpartijen inmiddels hard aan de slag. Maar ook voor particuliere woningeigenaren klinkt dit natuurlijk als muziek in de oren. Ook daar wordt aan gewerkt. "Dit moet voor € 45.000,-. Wie durft?" twitterde Jan Willem richting bouwsector, met bijgaande foto van een huis waar als het ware een extra schil omheen is gelegd.

Jan Willem van de Groep heeft ondertussen een verlanglijstje met 5 punten ingeleverd bij woonminister Blok. Die maken het mogelijk dat ook particulieren hun woning kunnen vernieuwen naar het niveau 'nul op de meter'.

  1. Creëer een betrouwbaar lange termijn salderingsbeleid voor decentraal opgewekte energie op of nabij woningen. 
  2. Creëer extra hypotheekruimte voor Nul op de meter-woningen
  3. Veranker de grote stappen in het beleid
  4. Minder inkomsten van gasbaten en energiebelasting moeten niet remmen
  5. Focus het energiebeleid op de warmtevraag i.p.v. elektriciteitsvraag

Op Cobouw.nl lees je het volledige artikel Voor echte transitie realiseer je grote sprongen, met een toelichting bij deze vijf punten. Energiesprong is een innovatie- en transitieprogramma dat zich richt op de snelle verduurzaming van de gebouwde omgeving. In opdracht van het ministerie van binnenlandse zaken wordt gezocht naar de condities die nodig zijn om grote stappen te maken in de verduurzamingsopgave.

Waar wachten we op? Dit geeft toch een enorme impuls aan onze kwakkelende economie? 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project