Anders leven in de Griekse crisis

Via de Correspondent een inspirerende korte documentaire (13 min) over een groep Griekse jongeren die op hun eigen manier uit de crisis zijn gestapt.


  • Door

    Team Nudge

    6 februari 2014

Ze hebben afscheid genomen van het bestel dat hun land en en generatie heeft geruïneerd. Ze beginnen letterlijk vanaf de grond, op het eiland Euboea in Midden-Griekenland. Hier verbouwt men zijn eigen voedsel, haalt men energie uit zonnepanelen en gaat het principe van delen voor bezitten.

Om de juiste lokatie te bepalen, raadpleegden ze allerlei eco-experts. Die gaven tips over de omgeving: het belangrijkste is dat er water is, dat de grond vruchtbaar is en de natuur afwisselend. Maar ze adviseerden ook: ga niet naar een plek waar je niemand kent. Dat maakt het veel moeilijker om onderdeel van de gemeenschap te worden.

Oprichter Apostolis koos de naam Free and Real voor de gemeenschap. FREE staat voor Freedom of Resources for Everyone Everywhere en REAL voor Respect Equality Awareness en Learning.

Enerzijds voelt het als terug-naar-de-jaren-zestig, maar het is toch serieuzer dan dat. De gemeenschap treedt buiten het Griekse systeem en dat levert een verrassend en hoopvol toekomstbeeld op. En voor veel Grieken is de situatie zó nijpend, dat de overstap naar een leefvorm als dit geen keuze vanuit luxe is, maar een manier om het hoofd boven water te houden.

free and real docu

Meer info vind je o.a. op de (Griekse) website, via Responding Together en BBC News

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0