Wil jij ook een energieneutraal huis? Dat kan!

Een slimme verbouwing van je huis zodat je geen energierekening meer hebt? Technisch kan het. Financieel loont het. Een campagne-van-onderop wil banken en bouwers over de streep trekken. Doe je mee?


  • Door

    Team Nudge

    7 februari 2014

Zes woningcorporaties en vier bouwpartijen ontwikkelden een 'nul op de meter'-woning. Geen nieuwbouw, maar een renovatie van bestaande naoorlogse rijtjeshuizen. Dat blijkt goed mogelijk. En bij een grootschalige en sectorbrede aanpak wordt het bovendien betaalbaar. In Nederland besteden we jaarlijks 13 miljard euro aan energiekosten voor koop- en huurwoningen.

Met een slimme financieringsconstructie kunnen we dat bedrag ook besteden aan het energieneutraal maken van onze huizen. Binnen enkele dagen wordt je huis verbouwd naar Nul op de Meter. Je hoeft geen kapitaal te investeren en je woonlasten blijven gelijk, want je energierekening betaalt de renovatie!

Financieringsmodel: Woning Abonnement

In Overijssel is begin 2017 het Woning Abonnement ontwikkeld: bestaande huizen worden met voorfinanciering van de provincie energiezuinig gemaakt. De kosten van de verbouwing worden verwerkt in de energierekening. Op verzoek van de Tweede Kamer onderzoekt het ministerie van Binnenlandse Zaken of het Woning Abonnement landelijk kan worden ingevoerd.

Interesse? Zet ook jouw huis op de kaart!

Technisch kan het. Financieel loont het. Nu is de beurt aan ons als huiseigenaren en huurders, aan de vraagzijde. Heb jij ook interesse in energieneutraal wonen in je bestaande huis? Lees meer over de campagne op Ons huis verdient het en zet jezelf op de kaart als je interesse hebt.

Als duidelijk wordt dat er vraag naar is, geeft dat minister, banken en bouwers een flinke zet in de goede richting. Zij moeten obstakels in wet- en regelgeving weghalen, financieringsconstructies mogelijk maken en met een goed en betaalbaar aanbod komen.

Wil je meer weten over energieneutrale huizen en wil je zien wat er nu al gebeurt, kijk dan eens op www.huisvolenergie.nl. Daar vind je ook energiepioniers die nu al zelf hun huizen energieneutraal maken.

 

 

Schreeuw het van de daken!